Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

problemy z turbiną

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

problemy z turbiną

Postprzez piterek69 » 29 maja 2014, o 21:55

Witam ! Jeżdżę astrą 1,7 cdti ( silnik Z17 DTH), przebieg 150 tyś.km, jestem drugim właścicielem auta . Od pewnego czasu na posadzkę w garażu kapie olej spod turbiny, po zdjęciu przewodu łączącego turbinę z chłodnicą powietrza zauważyłem, że jest w nim dość sporo oleju. Właściciel zakładu , który remontuje turbiny powiedział mi, że turbina prawdopodobnie jest do regeneracji, ale powiedział również, że może być kilka przyczyn , które spowodowały jej uszkodzenie, m.innymi częściowo przytkany przewód olejowy doprowadzający ojej do turbo.
Czy, ktoś z Forumowiczów " przerabiał ten temat ". Co mam sprawdzić, zanim zamontuję turbinkę po regeneracji , nie chcę ponownie jej uszkodzić !
Pozdrawiam !
piterek69
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: problemy z turbiną

Postprzez snupologg » 30 maja 2014, o 21:00

Wydaje mi się że po prostu Ci się trubinka skończyła i tyle. Podobny przypadek miał mój przyjaciel w Audi a6 1.9 TDI też mu kapało olej na posadzkę i jak ją rozkręcili w warsztacie wylali z niej szklankę oleju a jest to człowiek który nie męczy samochodu i za każdym razem zanim go zgasi to studzi turbinę a i tak suma suma sumarum go nie ominęła regeneracja. Może musisz częściej wymieniać olej jeśli jeździsz dynamicznie może po prostu poprzedni właściciel dał jej do roboty dużo przy swojej jeździe i mimo tego że Ty o nią dbasz to i tak musisz ją wymienić.
JWP CREW
snupologg
Klubowicz

Silnik: 1.6 Z16XEP

Powrót do Napęd, silniki diesla