przez silenoz13 » 28 maja 2014, o 11:06
Witam ponownie! Jak wspominałem parę postów wcześniej postanowiłem przelitrażować auto w typowo miejskiej jeździe. Miesiąc temu zatankowałem do pełna autko i przejechałem po mieście 606 km, gdzie średnie spalanie wg komputera pokładowego wyszło mi 6,1 L i zużyłem 36,9 L. Po zatankowaniu na tej samej stacji i tym samym dystrybutorze wyszło, że do baku weszło 47 litrów ON, czyli o 10 litrów więcej i ze średniej 6,1 robi się już średnia 7,8 L/100. Różnica w spalaniu wg BC a rzeczywistym wynosi 1,7 L na 100 km czyli porównywalnie jak miałem wcześniej robiąc 900 km po trasie (tam było 1,8 L) Uważam, że 7,8 L na mieście z tym silnikiem 1,7 cdti 100km i to jazda bez klimy i bez stania w korkach, jedynie w 3 miejscach na światłach to trochę za dużo, tym bardziej że nie szaleję tym autkiem. Nie wiem za bardzo od czego zacząć poszukiwania, co może być tego przyczyną że więcej pali? Zastanawiam się nad wtryskami czy czasami nie leją ale nie mam typowych objawów dla lejących wtrysków, ale warto je może sprawdzić? Czy Techem 2 można to zrobić? Czy trzeba demontować i wpiąć je do stołu probierniczego pod aparaturę? Proszę o Wasze opinie i pomoc, dzięki! pozdr