Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Astra 1.7 CDTI Z17DTH czyszczenie EGR-a.

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Astra 1.7 CDTI Z17DTH czyszczenie EGR-a.

Postprzez zimonek » 6 kwi 2014, o 08:49

Witam,

Miałem pojawiający się problem z wycinaniem turbiny i pojawiającą się kontrolką (auto z kluczem) co skutkowało spadkiem mocy i przejściem w tryb serwisowy przez moją Astrę. Postawnowiłem zabrać go do serwisu gdzie powiedzieli mi ze jest to wina niedzialajacego zaworu EGR i koszt nowego to cos kolo 1300zl, wiec dalem sobie spokoj :D znalezc mozna na allegro juz taki za 400-600 zl (opcja dla leniwych) :) ja postanowilem drazyc temat :D znalazlem krok po kroku co trzeba uczynic i zabralem sie z kolega w sobotnie popoludnie do pracy :D

Powiem tylko tyle:
potrzebny czas na zrobienie tego dobrze: okolo 5-6h
klucze zwykle i nasadowe 12-13 i imbus chyba 5 lub 6( do odkrecenia elektrozaworu od egr)
jakis srubokret albo cos w tym stylu potrzebny do wydrapania tej sadzy z rury, zaworu i kolektora
jakas szczotka druciana (dluga) do przeczyszczenia rury dolotowej od kolektora do zaworu( najlepiej cos w ksztalcie szczotki do czyszczenia sloikow, butelek ), moze byc tez kompresor lub myjka cisnieniowa
odkurzacz do wyssania wydrapanego nagaru z kolektora( starajcie sie wysysac to na bierzaco odlurzaczem)
plyn specjalny do kupienia w sklepie motoryzacyjnym do zaworow EGR ktory ulatwia sprawe bo rozpuszcza caly ten syf :)
plyn chlodniczy, bo wycieka po wyjeciu EGR-a
WD40 :)

Troche cierpliwosci :D

podaje linka do strony na ktorej odnajdziecie co odkrecic krok po kroku, a ja zalaczam zdjecia zebyscie zobaczyli co ciekawego znalazlem u siebie :D

Po wykonaniu juz wszystkiego zalaniu ukladu plynem chlodzacym podlaczeniu wszystkiego najprawdopodobniej wystapi problem z odpaleniem, ale jest na to rada:
Nie zakladajcie rury z obejmami idacej od zaworu EGR do intercoolera, i psikajcie WD40 w EGR a druga osobe poproscie o krecenie stacyjka i dodawanie delikatnie gazu. Zakopci, moze cos strzeli z kolektora ale odpali na 100%- wiem bo męczylismy sie z tym odpaleniem dobre 2h, az zyczliwy mechanik poradzil Nam wlasnie to co napisalem :D

Powodzenia!

http://chomikuj.pl/krokodylek66/Dokumenty/ASTRA+H/Czyszczenie+zaworu+EGR/Czyszczenie+EGR+1.7+CDTi,1671813873.odt

image1.jpeg
rura dolotowa kolektor egr
image1.jpeg (241.59 KiB) Przeglądane 14453 razy

image2.jpeg
wlot kolektora
image2.jpeg (204.22 KiB) Przeglądane 14453 razy

image3.jpeg
egr
image3.jpeg (154.88 KiB) Przeglądane 14453 razy
zimonek
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Re: Astra 1.7 CDTI Z17DTH czyszczenie EGR-a.

Postprzez janusz04065 » 25 kwi 2014, o 17:55

NO!!! coś wspaniałego warto zobaczyć .
janusz04065
Klubowicz

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Powrót do Napęd, silniki diesla