przez silenoz13 » 13 sty 2015, o 09:27
Witam! Żeby nie zakładać nowego tematu odświeżam obecny. Otóź w mojej asterce 1,7 cdti Z17dth również ostatnio pojawił się wspomniany problem z odpaleniem samochodu. Ale od początku. Wszystko zaczęło się od dnia kiedy temperatura pierwszy raz spadła do -10 C. Wsiadam do auta pełen obaw (diesel + zima = problemy:) przekręcam kluczyk i auto pali od pierwszego strzała po czym po około 3-5 sekundach gaśnie. Myślę sobie może olej zgęstniał i stąd zgasł. Niestety po ponownym przekręceniu kluczyka już nie udało mi się go odpalić, dopiero za 2 czy 3 razem odpalił i już chodził. Na drugi dzień tak samo i potem już każdego dnia. Co dziwne są problemy nawet gdy temperatura jest w granicach 0 stopni czy lekko na plusie. Do głowy mi przyszło że przy tak niskich temp. po prostu ropa zmieniła swoją konsystencje, wytrąciła się z niej parafina i gorzej jest ją zassać. Po odpaleniu bierze to co w przewodach a potem już problem z zassaniem. Dolałem więc na wieczór do baku tzw. depresator, czyli dodatek antyżelujący na zimę do diesla. Nazajutrz rano znów zgasł po 3-5 sekundach ale za drugim razem odpalił od razu już, więc jakby troszkę lepiej po dolaniu tego dodatku. Jako że ostatnią wymianę oleju i filtrów miałem rok temu więc umówiłem się na wymianę myśląc ze filtr paliwa jest zapchany (przebieg roczny 13 tyś.) Wczoraj został wymieniony olej i wszystkie filtry ale dzisiaj rano przy temp. 3,5 st. C auto znów po około 3 sekundach miało problem tzn. akurat nie zgasło ale przez chwilę podusiło się i ustabilizowało obroty i było już ok. Myślałem ze po wymianie filtrów będzie już ok ale chyba jednak nie. Dodam, że zanim nastąpił pierwszy spadek do -10, były już temperatury rzędu -5, -7 i z autem było ok, dopiero jak spadło do -10 to od tej chwili się coś zaczęło dziać, no chyba że to tylko zbieg okoliczności taki. Jak silnik się nagrzeje to nie ma żadnych problemów z odpaleniem nawet jak o godz. 15 wychodzę z pracy to już zapala normalnie, tylko po nocy z rana są wspomniane problemy. Czy ktoś wie w czym może tkwić problem? pozdr.