Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Alternatywa dla Fuchs Titan Sintofluid 75w80

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Alternatywa dla Fuchs Titan Sintofluid 75w80

Postprzez astra110 » 30 sty 2016, o 11:00

Witam
Czy jest jeszcze jakiś inny olej do skrzyni M32 godny polecenia? Mam zamiar wymienić olej a tego Fuchsa nie sprzedają w sklepiku w którym się zaopatruję :(
Jeszcze jedno pytanie:fabryczny olej do skrzyni jest do bani a jak się to ma do oplowskiego oleju silnikowego? Też jest do bani czy daje radę?
Wir leben Autos
astra110
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Re: Alternatywa dla Fuchs Titan Sintofluid 75w80

Postprzez astra110 » 8 lut 2016, o 16:14

Z braku alternatywy zakupiłem polecanego Fuscha i niedługo zabieram się za wymianę :D
Zastanawiam się ile tego oleju naprawdę wlać bo z wyczytanych info rozbieżność jest od 2,2l do 2,8l więc planuję wlać 2,5l może będzie dobrze.
Jak ktoś ma jakieś pewne info to proszę pisać :D
Wir leben Autos
astra110
Klubowicz

Postprzez hernanc » 9 lut 2016, o 11:14

Panowie na każdym forum są tacy , którzy zastanawiają się ile oleju do tej skrzyni wlać. Szczerze nie rozumiem tych dywagacji.

Fakty:
- M32 sie psuje i trzeba w niej wymieniać olej co około 60tys.
- Są źrodła które podają rzeczywiście mniejsze ilości oleju do wlania i są źródła które podają większe ilości oleju.
- jeśli zalejemy za mało oleju , jest duże prawdopodobieństwo że skrzynia nie będzie odpowiednio smarowana (wiele wątków i opinii o tym świadczy)
- jeśli zalejemy oleju więcej czyli do remontowanej skrzyni 2.8l to i tak EWENTUALNY (podkreślam slowo ewentualny) nadmiar zostanie wyrzucany przez odpowietrzenie przy wybieraku i to już podają wszystkie źródła.

Więc podsumowując:
- jeśli nadmiar nie powoduje żadnych konsekwencji na pewno a niedomiar może powodować problemy i to spore?? To po co ta cała dyskusja i po co ryzykować?? odpowiedź jest prosta.

Ja po remoncie wlałem 2.8l (patrzyłem mechanikowi na ręce ile wlewał) i ani kropelki się nie wylało. Zrobiłem już 15tys. po remoncie na tym oleju Fuchs i nic się nie dzieje, wszystko gra i buczy...
hernanc
Starszy kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTR

Postprzez Matek04 » 23 lut 2016, o 00:10

2,8 l???? Stanowczo za duzo wedlug dokumentacji aso nawet 2 litry tam nie wchodzi ja zawsze leje 2 litry i jest git.
Matek04
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez hernanc » 23 lut 2016, o 12:58

2.8 do remontowanej skrzyni. Czyli gdy jest wyciągnięta i cały olej z niej wylany. Gdy zwykła wymiana oleju , gdy skrzynia jest w samochodzie to 2.6l. A poza tym DOKŁADNIE tyle mam zalane i co? Już prawie 20tys. zrobiłem po tej wymianie i ani kropelki sie nie wylało i wszystko gra. Z resztą poczytaj poprzedniego mojego posta co się dzieje z nadmiarem.... a co do 2l to lej tyle, tylko później nie płacz że łożyska do wymiany itd. itd... Ja wolę zalać więcej skoro to nie szkodzi...A co do ASO to pewnie o to właśnie chodzi im żeby mniej zalać a później kasować za regenerację (której de facto i tak sami nie robią tylko zlecają specjalistom o tych skrzyń). To też chyba coś podejrzane, nie? A poza tym usterkowość skrzyń M32 to już chyba legendarna jest....
hernanc
Starszy kierowca

Postprzez Matek04 » 24 lut 2016, o 00:49

Jestem pracownikiem aso i skoro tak pisze w dokumentacji serwisowej to chyba jest to prawda skoro tyle oleju jest zalewane na pierwszym montazu na fabryce. Po drugie na wybieraku kolego masz ODPOWIETRZNIK ktorym wyzuci nadmiar jakbys nie wiem ile tego oleju tam wlal. Po trzecie sam naprawiam te skrzynie bo w katalogu fiata jest rozdetalowana na wszystkie elementy co do elementu w oplu jest tylko dostepny wybierak i jakies pierdoly . Co do wymian oleju wiadomo nie zaszkodzi u mnie skrzynia padla dopiero przy 470 tys km i to nie byly lozyska a kolo zebate 5 biegu oczywiscie juz byla zlozona na nowych lozyskach TIMKENA na metalowej kornce bo pozmianowe sa juz na plastiku. Kazdy niech leje ile chce oleju ale nadmiar moze zaszkodzic np uszkodzeniem uszczelniacza na walku atakujacym.
Matek04
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez astra110 » 24 lut 2016, o 15:09

A nie jest tak że inżynierowie Opla źle obliczyli ilość oleju potrzebnego do optymalnej pracy skrzyni!?
Wir leben Autos
astra110
Klubowicz

Postprzez hernanc » 25 lut 2016, o 10:06

Na oficjalne stanowisko GM czy ASO w przypadku tych skrzyń bym nie liczył w ogóle a to z jednego prostego powodu. Te skrzynie padają jak muchy. Wystarczy wejść na JAKIEKOLWIEK forum opla i wpisać ciąg znaków "skrzynia M32" i zawsze posty w tym temacie są albo w czołówce ale łapią podium odczytań i odpowiedzi....Z resztą temat był poruszany nie tylko na forach ale też w niektórych magazynach motoryzacyjnych. Nie wiem czy ktoś nie próbował zrobić nawet pozwu zbiorego w tej sprawie. Wystarczy porozmawiać też z tymi którzy te skrzynie naprawiaja. Mają aktualnie z tego taki biznes, że wystarczy że jeden typ skrzyń naprawiają. I tam ani jeden nie mówi (o zgrozo...) o 2l oleju do tej skrzyni...Przecież w astrach J są nawet przypadki że po 40tys. ta skrzynia pada i to nieodosobnione. Skrzynia w samochodzie na gwarancji?? to dopiero KOSMOS.
hernanc
Starszy kierowca

Powrót do Napęd, silniki diesla