przez umek19 » 16 lut 2016, o 13:06
Miałem w tym temacie się nie odzywać ale jeszcze cos powiem. Odnośnie kontrolki to tak jak podałem obie instrukcje dostepne na tej stronie więc nie trzeba nigdzie szukać, w dziale Porady informuja , tak jak pisałem ,że nie dokończenie kilku po sobie nastepujacych wypalań dpf sygnalizaowane jest kontrolką.
Kolejna sprawa to też to pisałem , ze po wymianie dpf a kolega to zrobił- przynajmniej tak "powiedział dla sterownika" nastepuje kilka po sobie wypalań w małych odstępach czasowych w celu kalibracji sterownik-dpf.
1.Odnośnie wyciecia dpf to mozesz zrobić to sam tylko nie wiem jak w astrze jest ale czesto dpf jest w jednej puszce z katalizatorem , a ty usuwasz tylko dpf a zostawiasz katalizator, widzaiłem takie przypadkii dosyć czeste , że ktoś wykonał kila dziur we wszytskim i powstał nowy problem. Jest wiele sposobów usunięcia dpf , jedni przebijają go "pretem" wykonujac kilka dziur, inni rozcinają go i usuwają środek itp.
2.Nastepnie po "wycieciu" dpf trzeba wykonac zmianę orpogramowania sterownika , mozesz spróbowac kupic emulator dpf - jest cos takiego i skutecznośc różna, innym sposobem powszechnym jest zmiana oprogramowania sterownika i tu radzę uwazać:
-Najcześciej sterownik jest rozbierany i składany i po pewnym czasie się psuje w wyniku nieszczelnego złożenia lub słebej jakości lutowań
-twój sterownik dostanie nowe oprogramowanie i tak będzie jeżdził-jak wgrają złe bedzie jechał jak taczka jak dostaniesz dobre będzie rakieta
- zmiana oprogramowania to prawie to samo co "cziptuning" i mozesz to zrobic razem z naprawa dpf- czasami "cudaki" tak to przerobią , że samochód ma wiecej błędów jak da sie pomieśćic na ekranie a jezdzi super, ale naprawic go potrafi tylko magik co go przerabiał- nie jestem zwolennikiem takich przeróbek
Czemu to pisze? temu że wiele osób po usunieciu dpf jest bardzo szczesliwych i śpia spokojnie ale jest tez wiele osób ktore maja kolejne problemy z samochodem typu samochod nie ma mocy, nie odpala , gaśnie, dymi, dużo pali itp jak tego uniknać----- wybierz dobry warsztat gdzie zrobią to dobrze i bedziesz wtedy zadowolony a usunąć dpf mozesz sam.
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.