Witam
Wymieniłem właśnie tarcze+klocki z tyłu i nie mam ręcznego!
Może mi ktoś w skrócie opisać jak go ustawić? Kombinowałem z podkręceniem linki przy dźwigni ale nic to nie dało! Może zrobiłem coś nie tak, z góry napiszę że była to moja pierwsza wymiana hamulców! W ogóle napisze co zrobiłem:
-zdjęcie koła
-odkręcenie śrubki przytrzymującej tarcze do piasty i jej zdjęcie
-odkręcenie śrubki przytrzymującej przewody hamulcowe/abs
-odkręcenie dwóch śrub mocujących obejmę klocki/tłoczek
-zdjęcie w/w obejmy i wyjęcie starych klocków
-założenie nowej tarczy i jej przykręcenie
-dopychanie z jednoczesnym prawostronnym dokręcaniem tłoczka do oporu a następnie ustawienie (cofnięcie) wcięcia w "okienku rewizyjnym"
-założenie nowych klocków (klocek z blaszką akustycznego czujnika założony od strony tłoczka)
-przymocowanie obejmy z klockami na swoim miejscu
I tu zaczyna się problem... jako że jest to moja pierwsza wymiana tego typu i brak mi doświadczenia zapytam:
-klocki po kilkukrotnym wciskaniu pedału hamulca ustawiły się tak że dotykają tarczy (Widać tak w okienku rewizyjnym) i lekko szorują-czy tak ma być do czasu np dotarcia?
-po tym zabiegu nie mam hamulca ręcznego-czy trzeba jakoś go wyregulować (dodam że dokręcałem śrubkę przy dźwigni ale nic to nie dało)
-czy tylne hamulce biorą z taką samą siłą jak przód bo mam wrażenie że ich skuteczność jest mniejsza(nie mam porównania do stanu przed wymianą)
Czy zrobiłem coś nie tak podczas tej wymiany, może o czym zapomniałem/nie wiedziałem jak zrobić
Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi
Z góry dzięki