Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

szarpanie przy nagłym przyśpieszeniu

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

szarpanie przy nagłym przyśpieszeniu

Postprzez Dziopski » 23 maja 2015, o 20:41

Silnik 1.7 cdti Z17 Dth. 2006. Od jakiegoś czasu na zimnym silniku na początku jazdy przy,nawet lekko nagłym przyśpieszeniu ostro szarpie autem. Są to zwykle 2-3 szarpnięcia a w lusterku widzę wtedy z tyłu dym. Póżniej jest spokój. Wszystko jest w normie.Zgaszę,po jakimś czasie jeszcze z ciepłym silnikiem jest ok. Dodam że gdybym rozpoczynał jazdę w żółwim tempie to nie szarpie. W tym stanie zaliczyłem niedawno Francję bez innych problemów. Filtry w. pozmieniane. Nie wypedałowałem żadnego błędu z tego tematu. Może któryś z kolegów pomoże ?
Dziopski
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: szarpanie przy nagłym przyśpieszeniu

Postprzez Haifisch » 24 maja 2015, o 16:02

Witaj

A czy przy odpalaniu zimnego silnika nie ma żadnych problemów? Niczego nadzwyczajnego nie zauważyłeś?
Haifisch
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez KUBEK188 » 26 maja 2015, o 12:48

Czesc. Mi szarpal lekko przy 2000 obrotow. Okazalo sie ze caly dolot byl w syfie. Moja rada to wyczyscic EGR, dolot i kolektor. Dopiero potem szukac problemu glebiej. Jak dasz do czyszczenia to stoj i patrz jak robia - pozniej samemu mozna sie pobawic. Na youtube jest film jak pewnien mlody anglik czysci astre z 1.7 dth.
KUBEK188
Klubowicz

Postprzez Dziopski » 26 maja 2015, o 20:18

Odpala pięknie na ciepło,na zimno jeszcze lepiej. Zajmę się więc czyszczeniem tych rzeczy o których wspomniał Kubek188. Dzięki!
Dziopski
Kierowca

Powrót do Napęd, silniki diesla