Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

pompa oleju

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

pompa oleju

Postprzez dawi19066 » 5 maja 2015, o 12:47

witam mial moze ktos ta usterke ?
http://www.autocentrum.pl/autorentgen/o ... 880706616/

opowiecie cos o niej ? czy sa jakies bledy ? czy swieci sie kontrolka ?

ja osobiscie niewiem co dolega mojej astrze na 3-4 biegu przy mocnym wdepnieciu pedalu gasu slysze jakby tyrkotanie glosny dzwiek (od 2 do 3 tys obrotow) na luzie slysze jakby pasek swiszczal rozrzad wymieniony jakies 6 tys temu

astra gtc 1.7 cdti 81 kW 2009
dawi19066
Starszy kierowca

Re: pompa oleju

Postprzez marek_makowski » 7 maja 2015, o 13:47

witam,
mialem przypadek w mojej asterce (Z17DTL) ze odkrecila sie wlasnie ta srubka i kolo pasowe "latalo" jak chcialo. Wczesniej nie mialem zadnych wskazan ze cos sie stanie - zadnej kontrolki, zadnych dzwiekow czy czegos niepokojacego. Podczas wjazdu na parking do pracy uslyszalem glosne stukanie jakby traktor rolniczy przejezdzal obok mnie. Ale to dochodzilo od mojego silnika. Po ogledzinach okazalo sie ze to pompa oleju, srubka sie odkreca w tych pompach bo nie ma tam zadnego klina, tylko jest na stozku i taki powod niedopracowania tego podzespolu. Ponioslem koszty z tego tytulu wymiany calej pompy olejowej i nowego kola pasowego bo sie wyrobil otwor od tarcia - 1100zł. dodatkowo nowy pasek rozrzadu i kompet naciagaczy (dobrze ze garow mi nie potluklo bo bym rozrzad caly musial wymieniac jeszcze).

dodam tylko ze podczas ustalania co dolega silnikowi palila sie kontrolka od cisnienia oleju -> bo pompa nie dziallaa wiec cisnienia nie bylo.
marek_makowski
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez dawi19066 » 7 maja 2015, o 16:45

Ahaa czyli po tym wszystkim zapaliła się kontrolka oleju? No mi dziwnie świszczy pasek i na 3/4 biegu przy ostrym przyspieszaniu mam jakiś dziwny dźwięk niewiem od czego
dawi19066
Starszy kierowca

Postprzez marek_makowski » 8 maja 2015, o 07:30

Przyczynę szukaj gdzie indziej bo to napewno nie objaw mojego problemu :)
marek_makowski
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Powrót do Napęd, silniki diesla