przez irokez » 8 lis 2014, o 19:07
Witam, wszystkich na forum - właśnie jestem świeżo zarejestrowanym użytkownikiem.
Niedawno kupiłem Opla Astrę H 2006 rok silnik 1,9 (Z19DT) ale dzisiaj zauważyłem, że w aucie był wymieniany alternator i obok niego leży na silniku jakiś przewód z oczkiem (okrągłym) (prawdopodobnie był przykręcony do ... chyba alternatora) gdy się włączy zapłon to pojawia się na nim 12 V (+). Biorąc pod uwagę fakt, że do alternatora już są podłączone dwa przewody - to nie bardzo wiem gdzie powinien być podłączony ten trzeci co leży luzem. Teraz go zaizolowałem i nadal leży sobie na silniku w okolicy alternatora.
Mam pytanie czy ktoś wie gdzie musi to być podłączone.?
Nadmieniam, że żadna kontrolka się nie pali na desce z błędem a po odczytaniu kodów błędów pokazują się tylko 2. Pierwszy to P0650 a drugi to P0070.
Po włączeniu zapłonu jest ładowanie na poziomie 14,2 V
Nie jestem pewny ale czy ten trzeci przewód z oczkiem powinien być podłączony razem do alternatora z tym drugim przewodem o takim samym oczku. Nie podłączyłem tego - obawiam się zwarcia. (alternator ma tylko dwa wyjścia)
Być może dlatego pojawia się kod błędu P0650 (sterowanie - usterka obwodu prądowego). Ten trzeci nie podłączony przewód jest od komputera i dlatego wyświetla się taki kod blędu.
Z góry dziękuję za podpowiedzi - gdzie podłączyć ten trzeci przewód z oczkiem. Pozdrawiam Patryk.