Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Astra h błedy i brak mocy

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Astra h błedy i brak mocy

Postprzez netowiec » 10 kwi 2015, o 11:21

Witam,
Wczoraj po odpaleniu auta i ruszeniu zauważyłem,że nie chodzi turbina,samochod jedzie ale mułowato.Na biegu jałowym po wciśnięciu pedalu gazu obroty zatrzymują się na 3000tys/obr. Chciałbym zaznaczyć ,że jakieś pól roku temu przypominam sobie podobna sytuację brak turbo,ale kolejnego dnia auto jeżdzilo normalnie,aż do wczoraj.Wypedalowalem błąd 050074ale ten już był od samego początku jak kupiłem samochod) oraz błąd 162557,112502.Czy ktoś miał podobny problem? Szukałem opisu błędów,ten 1125... mowi cos o przepustnicy..:/ ale nie wiem co z tym 162... .Wiem ,że wizyta u mechanika mnie nie ominie,ale bede bardxzo wdzieczny za zainteresowanie tematem i choc w malym stopniu naprowadzenie mnie co moze być nie tak.jak długo można jeżdzić bez dzialającej turbiny i z tymi obrotami max 3000?
netowiec
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Astra h błedy i brak mocy

Postprzez mateusz » 11 kwi 2015, o 08:29

przepustnica przed turbem mogla Ci pasc. dlatego nie ma prawidlowego cisnienia podawanego do turbiny aby ona mogla "ruszyc". to tylko moja teoria xD. musialbys pod kompa podlaczyc i sprawdzic czy nie ma inny bledow. no i sprobowac pozniej ta przepustnice wymienic na jakas uzywke z innego auta, ale tylko na przelozenie i sprawdzenie czy to jest trafna diagnoza.
mateusz
Weteran

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Postprzez szmic » 11 kwi 2015, o 20:47

czy masz na myśli gruszkę podciśnienia sterowaną elektrozaworem w kwestii turbo bo jakoś przepustnica to mi tu nie pasuje
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez netowiec » 12 kwi 2015, o 20:13

No właśnie, czy nie chodzilo Ci czasem o ten elektrozawor pod turbina? Przepustnica to raczej bezpośrednio pod maska... w przyszłym tygodniu postanowiłem ze odkręcę przepustnice wraz z egr-em i wszystko wyczyszczę a nóż widelec pomoże.Mam jeszcze pytanie o sama przepustnice-dzis poluzowalem opaskę weza który laczy się z przepustnica,zajrzalem do środka i zobaczyłem klapkę której pozycja wzkazywala na to ze przepływ powietrza jest otwarty(silnik wylaczony) czy to normalne położenie tej klapki przy wylaczonym silniku? Jak najprościej sprawdzić sprawność przepustnicy?
netowiec
Nauka jazdy

Postprzez tuszok » 12 kwi 2015, o 22:10

Przy wyłączonym silniku przepustnica powinna być zamknięta. Czyli w twoim przypadku coś jest nie tak nią.
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez netowiec » 13 kwi 2015, o 07:29

też mi sie wydaje,że z przepustnicą coś nie tak jest,pod koniec tyg. zabiorę się za to i dam znać co z tego wyniklo:)
netowiec
Nauka jazdy

Postprzez netowiec » 17 kwi 2015, o 09:15

Tuszok,przepustnica w silniku diesla powinna być jednak otwarta,nawet na wylaczonym silniku:) a tak pozatym :
Udalo się rozwiazać problem.W moim przypadku blad 112502 wskazywal ,ze jest cos nie tak z przepustni ca i rzeczywiscie była uszkodzona,kupilem uzywany oryginal i podmienilem po wcześniejszym wyczyszczeniu egr oraz dolotu.Autko teraz śmiga lepiej niz przed awaria.Podsumowując warto czasami sprobować zrobić coś samemu,nie latać z byle czym do mechanika bo równie dobrze taki pseudo mechanik mógłby np powiedziec ,ze wymienil np turbine itp a wtedy wiadomo jakie koszty byśmy poniesli:)
Dziękuje wszystkim za pomoc, jeśli ktos by chciał jakichs porad dotyczacych problemow opisanych w tym watku z chęcią pomogę.Pozdrawiam
netowiec
Nauka jazdy

Postprzez Cyfrowy_Opelek » 28 kwi 2015, o 23:29

Przepustnica zamyka się tylko na moment 1- gaszenia samochodu i nawet na zgaszonym pozostaje otwarta . 2- podczas pracy silnika czasami przymyka sie na ułamki sekundy aby wspomóc zawór EGR. Tak na przyszłość.
Kraków. MDI, TECH-2 Programowanie SPS. Wyłącznie DPF, EGR, KLAPY WIROWE. Odczyt SECURITY CODE. Wylogowywanie Radia, Wyświetlacze, Zegary, CIM, BCM, REC. PSG16-EGR OFF, MOC Z16XEP Twinport OFF. Atrakcyjne ceny + rabat dla forum! Tel: 796590092
Cyfrowy_Opelek
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Powrót do Napęd, silniki diesla