przez silenoz13 » 20 sty 2015, o 07:39
Miałem podobny problem kiedyś ale w Stilo. Na początku co jakiś czas zapalała się kontrolka z poduszek powietrznych po czym po jakimś czasie gasła. Na początku myślałem że może gdzieś coś nie ma styku i stąd ten problem ale z czasem kontrolka już świeciła cały czas czy to w zimnym czy ciepłym otoczeniu. Pierwsze co zrobiłem to przeczyściłem pod fotelem wszystkie kostki z podłączeniem do fotela, ale to nie dało raczej żadnej poprawy, chociaż spróbuj od tego. U mnie problemem okazała się mata we fotelu odpowiedzialna za poduszki. Mata ta daje komputerowi informacje o ciężarze i obecności kierowcy bądź pasażera i komputer wtedy, podczas jakiejś kolizji, wie z jaką siłą wystrzelić poduszki (przynajmniej u mnie w Stilo tak było ale myślę że zasada jest wszędzie taka sama)U mnie ta mata była uszkodzona, jakiś obwód był przerwany i stąd świeciła się kontrolka. Co do bezpieczeństwa to poduszki były aktywne tylko wystrzeliłyby z największą siłą. Niemniej denerwowała mnie świecącą kontrolka. Jeśli chodzi o wymianę tej maty to chyba trochę kosztuje, nie wiem jak w astrze, poszukaj. Jest sposób aby znikła denerwująca świecąca kontrolka z poduszek. To tzw. emulator maty. Można go dostać np. na allegro. To takie małe urządzenie które podpinasz do wtyczki pod fotelem (nie do wtyczki od fotela) i które daje sygnał komputerowi o obecności pasażera na fotelu. Minusem jest jednak to ze gdy jedziesz sam i będziesz miał kolizje to druga poducha tez wystrzeli. U mnie po zamontowaniu w stilo kontrolka od razu zgasła i nigdy się już nie swieciła, tylko jeszcze trzeba było wykasować błąd poduszek i było ok. Spróbuj jednak od przeczyszczenia styków na wtyczce pod fotelami. pozdr