Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Wyniki sprawdzenia wtryskiwaczy

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Wyniki sprawdzenia wtryskiwaczy

Postprzez Sebastian_B » 13 mar 2015, o 19:46

Witam, posiadam Astre H 1,7 CDTI w wersji 100 konnej. Około 1000km temu w aucie pojawiły się niepokojące symptomy:
- rano trzeba kręcić około 7-10 aby odpalić, w ciągu dni pali na dotyk;
- silnik w przedziale obrotów od 1800-2000 przy dynamicznym dodawaniu gazu wydaje charakterystyczny warkot, poniżej i powyżej oraz przy delikatnym przyśpieszaniu warkot jest niezauważalny;
- głośniejsze praca oraz gorsza kultura pracy silnika przy obciążeniu;
- lekki ubytek mocy;
- większe zużycie paliwa;
Za poradą znajomego (jego siostra miała identyczne objawy w corsie) udałem się do mechanika w celu sprawdzenia wtryskiwaczy. Zwracam się z prośbą o interpretacje wyników, wiadomo, że cena naprawy wtrysków jest znaczna dlatego chciałbym mieć pewność czy to one. Czy opisane objawy mogą być powodowane wadliwą pracą/zużyciem wtrysków i czy wynika to z poniżej zamieszczonych wyników?

Obrazek

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Sebastian_B
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Wyniki sprawdzenia wtryskiwaczy

Postprzez tuszok » 13 mar 2015, o 19:49

A co powiedział mechanik jak zrobił test?
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez Sebastian_B » 13 mar 2015, o 20:04

Mechanik stwierdził, że ostatni parametr tj. dla ciśnienia 800/0,5-2,5/ na wtryskach 3/3,6/3/2,6 jest powodem warkotu. Wtryski mogą być rozebrane i elementy zużyte będą wymienione na boshowskie. Chodzi o to, że koszt takiej naprawy to ok 2tyś zł i chce się upewnić czy jestem zwyczajnie naciągany.
Sebastian_B
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez rostex » 18 mar 2015, o 15:25

Skontaktuj się z firmą naprawiającą wtryskiwacze z miejscowości Gozdowo w woj. mazowieckim i opowiedz o wynikach. Ode mnie za wyregulowanie wtryskiwaczy aby wtrysk wstępny był ok chcieli po 100 zł za sztukę.
https://t.me/pump_upp
rostex
Klubowicz

Postprzez sparspar » 18 mar 2015, o 19:07

Witam
Dla mnie to trochę dziwne, kolego dajesz do sprawdzenia na stanowisko wtryskiwacze a nie napisałeś nic o błędach w samochodzie.
Co z tego , że przy 250 bar na stanowisku wtryskiwacze są w normie bo warsztat ma sprawna pompę, a nie wiadomo jak układ paliwowy działa u Ciebie, może trzeba wymienić filtr paliwa, sprawdzić pompę, elektrozawór na pompie,szyne a potem wtryskiwacze. Czyli wyniki przy 250 bar oznaczają, że to nie jest przyczyna Twoich problemów z odpalaniem auta.
Zgadzam się co do warkotu, ze to mogą być wtryski, ale nie rozumiem dlaczego pod ciśnieniem 1600 bar czyli pod dużym obciążeniem i dużą zwłoką "większą niż 180 mikrosekund" wyniki są w normie i przelewy tzw "badanie na menzurki" są w normie. Dla mnie to oznacza, że żaden wtryskiwacze nie nawalają "nie leje".
Zrób tak jak kolega rostex pisał, skonsultuj się z innym warsztatem.... i podpytaj lub poszukaj w internecie charakterystyki pracy wtryskiwaczy bo 800 bar pkt. 4 to nie jest duże obciążenie...tylko dawka pilotażowa, tak mi się wydaje...Ja zostawiłbym to i szukał błędów gdzie indziej

Pozdr
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Powrót do Napęd, silniki diesla