Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Czyszczenie wtryskiwaczy środkami itp

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Re: Cieknie z wtryskiwacza? co to znaczy

Postprzez marek_makowski » 6 mar 2015, o 07:22

okey, rozumiem ze dokladnie przeczyscic nalezy miejsce styku starej uszczelki z pokrywa i nie dopuscic zeby cos wlecialo przez otwor do silnika? i od wtryskiwacza takze zabezpieczyc miejsca z ktorych odpialem przeowdy paliwowe..
marek_makowski
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Czyszczenie wtryskiwaczy środkami itp

Postprzez marek_makowski » 6 mar 2015, o 08:16

Witam, czy warto jest przeczyscic uklad paliwowy, szczegolnie wtryskiwacze przy zastosowaniu roznych srodkow, preparatow? Co powoduje takie czyszczenie? Czy wpływa to na korzysc czy bardziej niekorzysc auta? Z jednych zrodel dowiedzialem sie ze czyszcza i samochod lepiej sie sprawuje po takim zabiegu, z drugich natomiast ze srodki takie rozpuszczaja wszystkie 'syfy' z ukladu ktore krazac po ukladzie zapychaja filtr paliwa i wtryski... co o tym sadzicie?
marek_makowski
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Re: Czyszczenie wtryskiwaczy środkami itp

Postprzez tuszok » 6 mar 2015, o 11:58

I w jednej i w drugiej opini jest trochę prawdy. To wszystko zależy od tego jakiego preparatu użyjesz i w jakim stanie są podzespoły. Jeśli wszystko jest zawalone to raczej nie poprawisz nic tym. Moje zdanie na ten temat jest takie, że takich specyfików używa się zapobiegawczo a nie jako naprawa i należy używać środków renomowanych marek a nie marketowego szmelcu.
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez KUBEK188 » 9 mar 2015, o 16:48

Czesc. Ja jak kupilem autko to wtryski czyscilem w takiej maszynie pod szyldem liqui moly, prparatem tej samej firmy. Jesli chodzi o egr i kolektor to juz byl rozbierany i recznie czyszczony. Efekt taki, ze lepiej sie zbiera. Teraz czytam o Xado 1stage. Jest nawet film z tvn turbo pokazujacy jego dzialanie.
KUBEK188
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez tuszok » 9 mar 2015, o 18:54

Ja właśnie miałem na myśli Liqui Moly ale nie chciałem nikomu narzucać.
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez kaliope » 9 mar 2015, o 19:14

tuszok napisał(a):Ja właśnie miałem na myśli Liqui Moly ale nie chciałem nikomu narzucać.

jeśli już to właśnie Liqui Moly. Ale pasowałoby najpierw wyczyścić a potem natłuscić wtryskiwacze, gdyż środki czyszczące przy okazji wysuszają wtryski a to nie jest zdrowe dla nich. Stąd stosujemy dwa preparaty.

Najpierw wlewamy Diesel Spulung 2666, wlewamy całą puszkę 500ml na cały bak co kilkadziesiąt tysięcy : http://liquimoly.strefamarek.allegro.pl ... y-05l.html

a potem smarujemy Diesel Systempflege 2185 , wlewamy całą puszkę co kilka tyscięcy km http://liquimoly.strefamarek.allegro.pl ... flege.html

ten linki co dałem mają dobre ceny, warto zamówić....ja to właśnie zrobiłem, bo dawno nie dałem Zosi prezentu :)
kaliope
Starszy klubowicz

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Poprzednia strona

Powrót do Napęd, silniki diesla