Witam,
W zeszłym miesiącu kupiłam Opla Astrę H (hatchback) z 2007 r., 1.6 benzyna, przebieg 60 000 km (przebieg oryginalny, od pierwszego właściciela, którego bardzo dobrze znam). I wszystko było w porządku do ostatniego tygodnia...
A mianowicie zaczęłam słyszeć głuche stukoty z tylnej części samochodu, hałas jest wyłącznie słyszalny na nierównych powierzchniach (dziury, wyboje itp.). Początkowo myślałam, że to koło zapasowe tłucze się w bagażniku, jednak po wyciągnięciu hałas nie ustał..
Dzisiaj tata wjechał nim na kanał i niestety okazało się, że ma wybite tuleje wahaczy (luzy) i to jest przyczyna. Dziwne, że przy takim przebiegu te elementy są już do wymiany.
Próbowałam znaleźć jakiekolwiek informacje w internecie na temat jak ta wymiana wygląda, ile to kosztuje itp., ale jeżeli chodzi o Astrę H to kompletnie nic nie ma, albo ja nie potrafię znaleźć.
Czy ktoś z Was miał taki problem? Czy trzeba zdemontować całą tylną belkę wraz z wahaczami, żeby wymienić te tuleje czy obejdzie się bez tego ? Znalazłam w internecie, że koszt takich tulei to około 170 zł (GM) albo jakieś tam tańsze zamienniki. Bardziej jednak przeraża mnie koszt robocizny, który podejrzewam będzie wysoki... Jeżeli byłby ktoś na tyle miły i mi napisał jak to może wyglądać byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam, Ania