Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Klima załącza się co chwilę, obroty spadają (tylko w upały)

Moderator: piotii

Klima załącza się co chwilę, obroty spadają (tylko w upały)

Postprzez Oplo-lubny » 7 sie 2014, o 22:59

Witam wszystkich.
Dopadł mnie w tym roku dziwny problem. Od dwóch lat posiadam Astrę H 1.9 CDTI 100KM. Po kupnie nabiłem i sprawdziłem klimatyzację - było ok. W tym roku nie wyrabiała więc dobiłem znów czynnika chłodzącego (odzyskano ok 70g).Ok są jakieś tam wycieki ale wolałem nie grzebać jak po nabiciu rok wytrzymuje. Po kilku tygodniach od nabicia zacząłem używać klimy i zauważyłem dziwne zachowanie auta. Po włączeniu klimy w upalny dzień, w nagrzanym aucie, cyklicznie mniej więcej co 5-7 sekund gwałtownie spadają mi obroty silnika (tak jak przy załączaniu się klimy) co oczywiście skutkuje słabnięciem mocy podczas przyśpieszania i tak jakby wyciem silnika przez ok 2 sekundy przy każdym spadku. Wygląda to tak że klima mrozi ok połowy czasu między takim cyklem spadku mocy i potem słabnie do kolejnego spadku. Spadki występują przede wszystkim jeżeli wracam z pracy w upał w korkach (ok 30 min) ale jak jadę w trasie to z każdą chwilą schładzania się auta efekty ustępują. Po około godzinie w trasie nie jest to już zauważalne. Zauważyłem tez że jeżeli na zewnątrz jest chłodno a klima jest ustawiona 1-2 st poniżej temperatury zewnętrznej to ten efekt jest wyczuwalny o wiele później od rozpoczęcia podróży lub sekwencja jest rzadsza . Ostatnio poprawiałem ładowanie alternatora (przy klimie ładował 12,1V - teraz 13,6V) ale to w niczym nie pomogło. Miał ktoś może taki problem? Można coś zdiagnozować OP-COMem?
Oplo-lubny
Kierowca

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTL

Re: Klima załącza się co chwilę, obroty spadają (tylko w upa

Postprzez Zbynio182 » 8 sie 2014, o 21:49

podejrzewam że siada sprężarka
Zbynio182
Kierowca

Silnik: 1.6 Z16XEP

Postprzez sparspar » 8 sie 2014, o 23:44

A otwierales maske?....rozgrzej silnik i wlacz klime..te wycie i chwilowe spadki podpowiadaja mi, ze wentylator zalacza sie- sprawdz to i napisz jak zachowuje sie wentylator
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez Oplo-lubny » 9 sie 2014, o 13:48

Z tym wentylatorem miałeś rację! Dziś to zauważyłem ale myślałem że jak jest spadek mocy to i wentylator słabnie. Dziwne - wentylator przy 73 stopniach? (sprawdzane na test mode). Poza tym dlaczego wentylator powodowałby taki spadek mocy podczas jazdy?
Oplo-lubny
Kierowca

Postprzez sparspar » 9 sie 2014, o 19:33

... wentylator zawsze zalacza sie po uruchomieniu klimy i powinien pracowac stale na wolnym biegu bo skraplacz czyli chlod. klimatyzacji nagrzewa sie i wentylator musi chlodzic niezaleznie od temp. Silnika.. Jezeli zalacza Ci sie wentylator z przerwami co kilka sekund to oznacza padniety rezystor wentylatora...

viewtopic.php?f=4&t=1528
Ps. Zadanie domowe dla Ciebie...poszukaj sobie ile mocy zabiera kompresor, wentylator, nawieey itp. , pozdra.
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Postprzez Oplo-lubny » 10 sie 2014, o 12:13

Dzięki wielkie! Postaram się go wymontować i jeżeli to możliwe sprawdzić czy to on jest źródłem problemu. Odpiszę jak już będę wszystko wiedział. :)
Oplo-lubny
Kierowca

Postprzez gryngol » 10 sie 2014, o 13:46

padł ci rezystor 1 biegu wentylatora. Miałem dokładnie ten sam objaw u siebie, po naprawieniu rezystora jest spokój.
kilka tematów niżej masz ten wątek
gryngol
Starszy kierowca

Postprzez Oplo-lubny » 16 wrz 2014, o 00:22

Witam po krótkiej przerwie. Rozebrałem autko i okazało się że mam troszkę inny rezystor niż ten, który był rekonstruowany w poście z linka. Wygląda na cały, termik również. Zauważyłem też że przy spadkach mocy to nie ten zewnętrzny wiatrak się rozpędza i huczy tylko ten mniejszy od silnika chłodzący chyba turbinę. Jak mogę sprawdzić rezystor i czy to on też obsługuje tamten mniejszy wiatrak?
Załączniki
20140914_161157.jpg
20140914_161157.jpg (174.81 KiB) Przeglądane 17275 razy
20140914_161137.jpg
20140914_161137.jpg (197.98 KiB) Przeglądane 17275 razy
Oplo-lubny
Kierowca

Postprzez Oplo-lubny » 15 paź 2014, o 19:37

Witam ponownie.
Rezystor, który wstawiłem wcześniej to był od wentylatora z przodu a niedawno zrozumiałem że problem jest z tym od wiatraka od strony silnika :D . Pytanie jak się do niego dostać przy silniku CDTI...nie mam kanału żeby od dołu się dostać natomiast u znajomego importera używanych części do Astry H znalazłem taki jak na zdjęciu. Gdybym wiedział że będzie pasował to bym kupił lecz w necie żadnych info na temat numeru tej części nie znalazłem. Postaram się w ten weekend rozebrać gdzieś od spodu i porównać. Jeżeli to taki sam to wymieniam :)
Załączniki
2.jpg
2.jpg (127.74 KiB) Przeglądane 17213 razy
1.jpg
1.jpg (144.83 KiB) Przeglądane 17213 razy
Oplo-lubny
Kierowca

Postprzez mateusz » 16 paź 2014, o 21:42

hej, u mnie tez tak bylo to sie okazalo ze poprostu za duzo czynnika mialem. mi wchodzi ok 450 a koles ustawil 550. i mialem te same objawy. potem dal tyle ile sie nalezy i wszystko gralo ;)
mateusz
Weteran

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Następna strona

Powrót do Klimatyzacja i ogrzewanie