Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

klimatronic nie działa a wszystko jest ok

Moderator: piotii

klimatronic nie działa a wszystko jest ok

Postprzez karendarczyk » 12 cze 2014, o 11:50

witam jestem świeżakiem na tej stronie i mam problem. Mój asterek (H) to 1.7 cdti 80km z klimatronikiem rok 2004. W czym problem. Otóż włączając klime nie było reakcji, wobec czego udałem sie do specjaslisty i zdiagnozował brak cieczy chłodzacej. Ale przed nabiciem sprawdził azotem szczelność i okazało się chłodnica szczelona, więc wymieniłem na nową. Nabił gaz w dodatku odgrzybił, włączamy i nic. Nie chodzi dalej. Sprawdził zawór przy chłodnicy i jest ok. Czujnik parownika ok i bezpieczniki równiez ok, a klima dalej nie chodzi. Udało mu się stwierdzić że w miejscu gdzie jest przekaźnik K11 nie są wysterowane masy, więc połączył je na krótko bodajże dwie z pięciu nóżek przekaźnika i klima sie włączyła i na tym stanęło - proszę doradźcie gdzie tkwi problem.
karendarczyk
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: klimatronic nie działa a wszystko jest ok

Postprzez sparspar » 12 cze 2014, o 12:21

Sluchaj co to znaczy klima wlaczyla sie? kompresor zaczał obracac sie?silnik był właczony? gdy mechanik zwarł na krotko przewody z przekaznika k11(ma cztery nozki) k13 ma 5? bo nie bardzo rozumiem
pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez karendarczyk » 12 cze 2014, o 12:26

sorki k11 4 nóżki. Dla sprostowania po zwarciu sprężarka się włącza i chłodzi oczywiście przy włączonym silniku.
karendarczyk
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez sparspar » 12 cze 2014, o 12:47

Nie mam pojecia co to moze byc bo nie mam schematu elektrycznego. Najlepiej jakbys sciagnał sobie schemat elektryczny do swojego auta. Czy ty masz osobny modul sterowania wentylatorow tego tez nie wiem, a moze okazac sie , ze po prostu padł Ci czujnik temperatury...lub ten moduł wentylatorow wyzej wymieniony

pozdr
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Powrót do Klimatyzacja i ogrzewanie