Witam może głupie pytanie ale jak krok po kroku włączyć klimę? Naciskam środkową gałkę wchodzę w menu, jest AC, zaznaczam, i co dalej. Nie miałem wcześniej auta z klimą, a na moim panelu nie ma śnieżki, jest tylko auto i recylkulacja. Proszę o pomoc.
Autko mam od miesiąca, mój błąd że nie sprawdziłem tego przed zakupem, ale podejrzewam tak jak ty że brak czynnika. Tylko mam jeszcze jedno pytanie, czy trzeba wchodzić w menu żeby wł/wył klimę, chodzi mi o to żeby bez potrzeby nie chodziła?
MISIEK13111981 napisał(a):Dzięki za odpowiedz, przy sprawnej sprężarce i czynniku AC pokarze na wyświetlaczu?
Nie. Ja u siebie gdy nie mam włączonej klimy to na wyświetlaczu jest napisane ECO. U Ciebie załącza się sprężarka? Włącz klimę, wciśnij AC i powinieneś usłyszeć sprężarkę (spadną np. obroty).
Też od kilku dni mam Astrę i z tego co wyczytałem to aby wyłączyć klimatyzację to wystarczy prawym pokrętłem wyłączyć wentylator. Wtedy klimatyzacja nie pracuje. To oznacza, że nie ma potrzeby wchodzić w menu aby ją wyłączyć. Tak samo aby klimatyzacja mogła pracować to musi być włączony wentylator po ustawieniu temperatury lewym pokrętłem.
Polecam przejechać się do serwisu bo ja przedwczoraj tak próbowałem właczyć klimę bez suktecznie ( sprzęgło kompresora się zastało pewnie przed rzadkie użytkowanie klimy ) zablokowało się i urwało pasek osprzętu Teraz to koszt przynajmniej 1600 pln ( nowy kompresor 1070 pln + pasek,+napinacz +robota+ serwis klimy)
Jeżeli w menu odznaczymy AC to sprężarka klimatyzacji nie będzie pracować a na wyświetlaczu będziemy mieli ECO. To będzie tylko chłodzenie nawiewem lub grzanie do temperatury ustawionej lewym pokrętłem. Jeżeli klimatyzacja ma pracować w pełni a więc także chłodzić to należy to zaznaczyć w menu (AC z krzyżykiem). Co do zablokowania sprężarki jak napisał @elmer to nie blokuje się sprzęgło tylko zaciera się cała sprężarka na skutek nieuczciwych serwisów, które uzupełniają jedynie czynnik chłodniczy bez sprawdzenia i uzupełnienia oleju w sprężarce bo do tego to trzeba już mieć wiedzę w głowie i odpowiedni sprzęt.