Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Nie działają nawiewy ani klimatyzacja

Moderator: piotii

Re: Nie działają nawiewy ani klimatyzacja

Postprzez mg74a » 11 lip 2014, o 16:56

Dziś kupiłem zestaw nowych bezpieczników i wymienię wszystkie, które w opisie są związane z klimą, wentylacja i ogrzewanie. Tak będę miał pewność.

Nie wiem, czy brzęczek wcześniej działał, ale nic nie brzęczy, nawet jak jakiś alert wyświetli się na ekranie komputera, to też nic.
Przy nie wyłączonych światłach też nie brzęczą.

Odnośnie błędów to sprawdziłem metodą gaz - hamulec i tylko jest błąd ECN050074. Sprawdzałem w opisach i to błąd związany podobno z tym, że założyłem na przedniej osi nowe opony. Nie związane to jest najprawdopodobniej na 99% z nawiewami i brzęczykiem.
mg74a
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez szmic » 11 lip 2014, o 17:18

Ok, jak zmienisz bezpieczniki to będziemy kontynuować dalej , błąd o którym piszesz może oznaczać czujnik prędkości własnej pojazdu, natomiast jeżeli była chwilowa utrata mocy to 50074 może to być czujnik ciśnienia doładowania albo dodatni albo ujemny, z kolei spotkałem się też z taką sytuacją że po wymianie filtra paliwa problemy z błędem zniknęły, może zbieg okoliczności ale konkretnego rozwiązania nie znalazłem, zdiagnozuj błąd fejsem wtedy będzie pewniejsze czego szukać.
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez mg74a » 12 lip 2014, o 12:53

Bezpieczniki zmienione, bez rezultatu. Regulacja kierunków nawiewów nie działa, brzęczek też nic a nic :(

Może mi ktoś wskazać, jak dobrać się do silniczka który odpowiedzialny jest za zmianę tych kierunków nawiewów i gdzie szukać tego głośniczka - brzęczka ??? :?:
mg74a
Nauka jazdy

Postprzez szmic » 12 lip 2014, o 17:32

Szukaj na YouTube filmu "demontaż konsoli srodkowej opel", silniczek znajduje się po lewej stronie konsoli
szmic
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez mg74a » 24 lip 2014, o 10:22

Wszelkie inne możliwe wady wykluczyłem. Odkręciłem silniczek odpowiedzialny za regulację nawiewów i zobaczymy. Dostęp jest wysoce utrudniony.
Aby to zrobić trzeba zdemontować osłonę pod kierownicą, położyć się na plecach i ,,walczyć" o dostęp. Nie trzeba demontować konsoli środkowej. Trzeba mieć naprawdę małe rączki, aby tam się dostać. Odkręcić odkręciłem, ale założyć, spasować te zębatki to będzie sztuka. Silniczek jest drugi od dołu. Pierwszy jak sprawdziłem odpowiedzialny jest za klapkę zimne - ciepłe powietrze. Ten od sterowania nawiewu trzyma się na takich trzech małych śrubkach. Mi udało się je odkręcić nasadką 5 mm. Jest tam takie białe koło z rowkami, które po wyjęciu silniczka, jak przesuwa się ręką umożliwia zmianę kierunków dmuchania powietrza. Obecnie mam ręczne sterowanie kierunkami nawiewów :D

Ktoś mi może bliżej wskazać, gdzie szukać tego ,, głośniczka" czy ,, brzęczka" od sygnalizacji akustycznej, jak go wymienić ???
mg74a
Nauka jazdy

Postprzez mg74a » 2 sie 2014, o 12:57

Założyłem silniczek i wszystko działa :D

Dostęp jest karygodny, skręciłem tylko na dwóch śrubach, bo do trzeciej z dołu nie szło dokręcić.

Największy problem był ze spasowaniem zębatek, ale najpierw ustawiłem nawiew na ,, twarz" na panelu i podłączyłem silniczek. Przestawił się sam. Potem ręcznie ustawiłem mechanizm nawiewu ,, na twarz ". Założyłem silniczek, skręciłem i działa.Przed skręceniem trzeba sprawdzić, czy mechanizm chodzi, gdyż nawet przeskok o jeden ząbek na zębatkach powoduje blokowanie się. Zębatki mają takie wcięcia i muszą na siebie nachodzić.

Koszt używanego silniczka 35 zł plus co najmniej 2 godziny pracy :) :idea:

Dziękuje wszystkim za przekazane mi wskazówki :idea:
Pozdrawiam
mg74a
Nauka jazdy

Poprzednia strona

Powrót do Klimatyzacja i ogrzewanie