Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Jak włączyć klimatyzację

Moderator: piotii

Re: Jak włączyć klimatyzację

Postprzez snupologg » 30 maja 2014, o 21:30

Jeśli masz ciśnienie czynnika poniżej bara to sprężarka się nie włączy ja tak miałem tydzień temu że płyn była ale za mało jak tylko dostał odpowiednia dawkę odrazy ruszyła uzupełniłem odpowiednio czyli 475 g i teraz zimno jak w lodówce :D
JWP CREW
snupologg
Klubowicz

Silnik: 1.6 Z16XEP

Postprzez janusz04065 » 20 cze 2014, o 17:50

Witam
podłączam się pod temat i mam pytanie czy jak nabija się czynnik odpowiednią maszyną to mogą nie uzupełnić oleju pytam bo wymieniałem skraplacz i uzupełniałem czynnik w całości .
janusz04065
Klubowicz

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Postprzez elmer » 20 cze 2014, o 21:58

Moja przygoda z klimą częściowo nadal trwa , po tym jak pękł mi pasek ( w skutek zablokowania sprężarki klimy)
Mam nową sprężarkę (nową - regenerowaną ;P ) , przy okazji nowy regenerowany alternator, pasek , napinacz i akumulator. Niestety po wyjeździe z serwisu okazało się że klima się wyłącza i nie chce wchodzić do pracy .
Wróciłem do serwisu w związku z tym że obowiązuje gwarancja , panowie po dni stwierdzili ze prosta sprawa i już ogarnęli . Po 2-3 dniach znowu padła.
Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce i okazuje się że przepalił się bezpiecznik od klimy ( w skrzynce komory silnika) Nie wiem czy panowie chcieli sobie poradzić tak z usterką ale wsadzali bezpiecznik 25 A gdzie w instrukcji jest 15A ( ich 25 oczywiście się spaliła) ja wsadziłem 15A jak powinno być nie mniej zastanawia mnie w takim razie gdzie mogli pomieszać kable że czasami przy włączaniu/przełączaniu robi się zwarcie :roll: Póki co włączam i wyłączam klimę po uruchomieniu silnika i przed wyłączeniem i to "chyba" pomaga.
elmer
Klubowicz

Postprzez arastra » 20 cze 2014, o 22:14

Właśnie jestem po wymianie chłodnicy klimatyzacji po stwierdzeniu jej nieszczelności - wyraźne jasnozielone ślady po kontraście. Po ubyciu czynnika przez nieszczelną chłodnicę i w związku z tym spadku ciśnienia w układzie, sprężarka klimatyzacji faktycznie się nie załącza. Po wymianie chłodnicy, sprawdzeniu szczelności układu azotem i ponownym uzupełnieniu czynnika i oleju (na wydruku podane są ilości obu mediów) sprężarka ruszyła od razu i cały układ pracuje poprawnie.
Kolego @elmer czy Tobie aby na pewno zamontowano nową (regenerowaną) sprężarkę?. Co to za serwis, który zakłada niewłaściwe bezpieczniki?.
arastra
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez elmer » 20 cze 2014, o 22:47

Sprężarka i alternator na 100% po regeneracji wyglądają nawet jak w nowym fabrycznym silniku ( z resztą teraz całyosprzęt mam nowy "regenerowany") klima jak działa to działa fachowo i usterka została usunięta nie mniej coś przy instalacji poszło nie do końca dobrze bo potrafi się przepalić bezpiecznik (tak jak by w pewnych okolicznościach logika sterownika robiła zwarcie np przy odłączaniu załączaniu z silnikem) lub zwyczajnie gdzieś masa sprężarki zwiera.
Serwis wydawało by się całkiem przyzwoity bo występujący np w programach TVN Turbo o naprawianiu aut "stare jak nowe " ;)
elmer
Klubowicz

Poprzednia strona

Powrót do Klimatyzacja i ogrzewanie