Witam,
jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o astrę H (kombi 1,6 Twinport 105KM 2004r.), stąd opisze sytuację jaką mam obecnie w moim aucie.
Niedawno ustąpiły mrozy i samochód postał kilka dni w słońcu, czego efektem najpierw były dziwne odczyty temperatury zewnętrznej utrzymujące się w zakresie 31 do 44 stopni Celcjusza-chyba w życiu takiej temperatury w Polsce nie odnotowano na początku marca., gdzie realnie było max 12 stopni. Stwierdziłem, że być może czujnik temperatury zewnętrznej szwankuje, ale po kilku dniach ciepła od wczoraj temperatury spadają, a na wyświetlaczu nadal widzę 44 stopnie, a dodatkowo żeby z kratek nawiewu poczuć ciepłe powietrze trzeba ustawić temperaturę 27-28 stopni (klimatyzacja automatyczna z trzema pokrętłami od lewej temperatura-kierunek nawiewu-stopień(siła) nawiewu.
Nie sprawdzałem temperatury w trybie serwisowym-dopiero wczytałem się że jest taka możliwość.
Dodam również, że znajdujący się na skraju deski rozdzielczej tuż przy szybie po środku (nie wiem od czego to czujnik) od momentu zakupu znajdował się wciśnięty w kratkę w której był osadzony i wyjąłem go dwa dni temu szukając przyczyn błędnego ogczytu temperatury zewnętrznej.
Mógłby mi ktoś powiedzieć co się dzieje w mojej asterce?
Z góry dziękuję za pomoc.