Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Turbosprężarka, regeneracja czy wymiana na nową?

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Turbosprężarka, regeneracja czy wymiana na nową?

Postprzez Asterix » 9 kwi 2013, o 19:53

Z turbiny cieknie już olej, auto jeździ ale jest już coraz więcej oleju na ścianie silnika oraz w kanale doprowadzającym powietrze do kolektora ssącego.
Kiedyś w poprzedniej astrze regenerowałem turbinę ale trafiłem na kiepski warsztat i były tylko problemy... wyrzucone pieniądze w błoto na regenerację.
Czy możecie polecić jakiś sprawdzony warsztat regeneracji turbin? Kupno nowej lub regenerowanej fabrycznie to wydatek ok 3-4 tyś zł :( raczej odpada.
Jakie są Wasze doświadczenia z turbosprężarkami?
Mam w mojej astrze silnik Z17DTH i turbinę mitsubishi czy da się ją regenerować?
Pozdrawiam
Asterix
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Turbosprężarka, regeneracja czy wymiana na nową?

Postprzez Tom Hagen » 16 kwi 2013, o 12:39

Zakup nowej sprężarki to faktycznie dość duży wydatek. Jeśli chodzi o regenerację, to z czystym sumieniem mogę polecić Turbo Poland ze Starachowic (http://www.zumi.pl/2243313,Turbo_Poland ... firma.html). Znajomy regenerował u nich turbinę z paska 1.8T, a moja szwagierka wysyłała do nich jakieś 3 lata temu za moją radą turbo ze swojej carismy w dieslu. Obie turbiny do tej pory chodzą i spisują się doskonale.
Obrazek
Tom Hagen
Klubowicz

Silnik: 2.0T Z20LEL

Postprzez atobos » 13 wrz 2014, o 09:09

Witam
szukam czegoś na temat turbiny w ASTRZE 1.7 cdti dth [100KM@135KM],
a mianowicie chodzi o wymianę na mocniejszą,
czy będzie pasowała turbina z 1.9 cdti dth 150KM,
PzDR
atobos
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez Rynkow » 17 mar 2015, o 13:27

Ja z całego serce mogę Ci polecić regenerację turbosprężarki. Wybierz tylko jakiś porządny zakład, żeby posłużyła CI jeszcze kilka ładnych lat.:) Ja poczytałem trochę opiniiw Internecie i poradziłem się znajomego. W końcu padło na Turbo-Centrum i jestem bardzo zadowolony.
Rynkow
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Postprzez tuszok » 17 mar 2015, o 16:13

Myślę, że przez dwa lata to już kolega zregenerował bądź wymienił na nową turbinę i nie ma sensu odpowiadać na pytanie z przed dwóch lat.
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Powrót do Napęd, silniki diesla