Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

kontrolka grzania świecy żarowej

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

kontrolka grzania świecy żarowej

Postprzez sawer30 » 18 sty 2013, o 14:38

Witam!Jestem nowy na tym forum ponieważ stałem się posiadaczem Astry H 1,7 CDTI 101 KM silnk DTH 2004r. Autko kupiłem nie dawno cały czas jest ujemna temperatura i dziwi mnie fakt że nie zapala mi się kontrolka grzania świecy? Samochodzik - 6 stopni zapala normalnie prawie od strzała. Dlaczego nie zapala się kontrolka grzania świec? czy ktoś potrafi to wyjaśnić?
sawer30
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: kontrolka grzania świecy żarowej

Postprzez andy17d » 18 sty 2013, o 19:56

Odpowiedź jest prosta. Nie wszystkie astry z dieslem tą kontrolkę mają.
Kiedy ja kupowałem samochód (zimą), to myślałem, że coś jest z nim nie tak, bo -10 na dworze, a kontrolki ani widu :)
andy17d
Moderator

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez sawer30 » 20 sty 2013, o 19:07

No właśnie pierwszy diesel a nie ma kontrolki i trudno wyczuć czy grzeje czy nie? Na kompie była prześwietlana kontrolka jako podgrzewanie świecy i zaświeciła dziwne rozwiązanie ale ważne że pali, tylko przy dużym mrozie nie wiadomo kiedy podgrzać 2 razy.
sawer30
Kierowca

Postprzez t__d » 20 lut 2013, o 12:26

U mnie ta kontrolka nigdy się nie zaświeciła. Też mnie to zastanawiało. Ale kiedyś miałem taką sytuację, że z powodu śniegu zostawiłem auto na tydzień na parkingu. Panowały wtedy mrozy około -20. Po tygodniu poszedłem do auta z przekonaniem, że będę musiał wyciągnąć akumulator do ładowania. Akumulator oryginalny od nówki. Jednak spróbowałem odpalić auto i mocno się zdziwiłem bo było wtedy mocno ponad -20 a silnik odpalił jakby był przed chwilą zgaszony. Moja astra miała wtedy około 5 lat. Kontrolka oczywiście się nie zaświeciła.
t__d
Kierowca

Postprzez los_dawidos » 2 maja 2013, o 17:35

Też byłem tym zszokowany, ale kontrolka jest, była sprawdzana i też się nie włącza.
los_dawidos
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki diesla