Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Brak mocy na dolnych obrotach 1.9DT

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Brak mocy na dolnych obrotach 1.9DT

Postprzez zbynio-woj » 29 gru 2016, o 18:39

Witam wszystkich jako że jestem tu nowy,mój problem z autem polega na tym iż auto po wymianie termostatu straciło moc na niższych obrotach i co jakiś czas zapala się na zegarach autko z kluczykiem ,ale jak przekroczę 2000 obr.min to lampka gaśnie.Odzyskuje moc dopiero po przekroczeniu tych obrotów,a i jeszcze jedno że brak jest błędów jedynie co to po podłączeniu op-com pokazuje mi temp.paliwa -40 ino i rzecz jasna jak się zapali samochodzik to dymi czarnym dymem.Morze ktoś miał taki problem i wie gdzie tkwi przyczyna lub od czego mam zacząć sprawdzać.Za jakiekolwiek rady serdecznie dziękuje ,a i jeszcze jedno mój silnik nie posiada klap wirowych w kolektorze ssącym tak że ta dolegliwość jak to jest w 150 konnych silnikach odpada.
zbynio-woj
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Re: Brak mocy na dolnych obrotach 1.9DT

Postprzez umek19 » 1 sty 2017, o 17:57

Jak wymieniałeś termostat to grzebałeś przy egr wiec egr do sprwdzenia, czyszczenia itp. Sprawdz przekaznik od swiec-jest obok termostatu, i czyjnik temp paliwa w filtrze paliwa
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez zbynio-woj » 1 sty 2017, o 18:17

W sumie to nie ja wymieniałem tylko w warsztacie mi robili no i coś poszło im nie tak,ale jak to bywa.... z ich strony wszystko w porządku....i weź tu oddaj auto do naprawy. Zauważyłem że mam zagiętą rurkę taką metalową co wychodzi z kolektora wydechowego i wchodzi do chłodnicy spalin,i teraz takie pytanie czy może to powodować takie objawy i może ktoś wie czy można ją dokupić jako sam element bo jak na razie to widzę że sprzedają ją w komplecie z chłodnicą i za nie małe pieniądze.Dzięki za odpowiedź.
zbynio-woj
Nauka jazdy

Postprzez zbynio-woj » 2 sty 2017, o 18:43

EGR przeczyszczony, trochę kłopotu było z solenoidem ale na YouTube dobrze to pokazują jak sobie z tym poradzić. Auto odzyskał moc w pełnym zakresie obrotowym. Dziękuję za dobre rady.
zbynio-woj
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki diesla