Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Jakim olejem zalewacie-auta z DPF i BEZ

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Re: Jakim olejem zalewacie-auta z DPF i BEZ

Postprzez szary » 25 kwi 2013, o 21:08

deepower napisał(a):MOTUL 5w30 Dexos2 Tani i bardzo dobry pewny, sprawdzony z doświadczenia zalewany oryginalnie w ASO. A w twoim przypadku "szary" to wejdzie prawie 5,5 litra. A zapłacisz za 5 L na allegro 89 zł. GM spełnia lepkości GM LL-A/B-025. Ja sam leje do swojej z jednych astr MOTUL 5w30 Dexos2 a mam dwie od początku i nic się nie dzieje mam już ponad 200 tyś km na tym oleju nawet turbo nie ruszane od nowości i nic nie słychać żeby się zużywało nie ma nawet wycieków.

Ale na Olej GM Dexos bo taka jego nazwa a Dexos rozumiana jako powszechnie i norma. Jest średnich lotów podobno....Głośno silniki pracuja itd. Tani jest 89 zł za 5L...

Przy czym: GM- Polska ma umowe z Castrol Polska , ten drugi dostarcza oleje do ASO ... dodajmy oleje produkowane w Rafineri Gdańskiej ... czyli LOTOS .

znalezione w Internecie

Ale nie istotne wróćmy do meritum

Prawie mam jasny wybór w postaci Motula 5w30 Dexos2 ale jaka różnica oprócz nazwy jest w Motul 8100 X-clean który terz ma w specyfikacji Dexos 2

Wyczytałem na innych forach że poniekąd Motul do końca nie jeste w pełni Full Syntetyk tylko nie jako HC

Natomiast bardzo chwalony jest Liqui Moly pracuje kulturalniej i żwawiej podobno silnik. Podobno taki spoko. Liqui Moly Top Tec 4600 , ma specyfikacje DEXOS2

Co byś wybrał kolego tak więdz:

LIQUI MOLY TOP TEC 4600 5W30 czy MOTUL-a 5w30 Dexos2 ceny b. podobne między jednym a drugim.

I jak się odnieść do tego....

http://ew5.earlweb.com/recommendations. ... 7&brand=45
szary
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez deepower » 26 kwi 2013, o 14:30

Co do silnika to i tak nie będziesz pewny czy zalejesz prawidłowy olej jak nie wiesz co tam było lane a może półsyntetyk ARAL 10W40 bo takim też dużo samochodów było zalewane nie u nas tylko za granicą przeważnie Niemcy sobie go chwalą zamiast pełnym syntetykiem i ciszej pracują silniki mniej wycieków przy dużych przebiegach mają przeważnie sprowadzane z Niemiec. Co do głośności to mam porównanie tylko z mobilem i żadnej różnicy nie odczuwam tylko po wymianie silniki przez pewien czas pracują ciszej a później robią się ciut głośniejsze. Żeby taki efekt utrzymać wymieniać olej co 10 tyś lub co pół roku ale mało jest u nas ludzi co mają na to czas i nikomu się nie chce tak często wymieniać oleju a wymiana raz na rok spokojnie wystarczy. Oleje są teraz robione na wysokim poziomie i są mieszalne i można sobie dolewać tylko o tej samej specyfikacji. Czyli jak będziesz wlewał inną firmę ale nie zmienisz lepkości (0W,5W - pełne syntetyki będzie silnik długo ci służył). Także teraz i tak to rybka co tam wlejesz bo nie wiesz co tam jest wlane czy syntetyk czy pół syntetyk dowiesz się jak zalejesz i pojeździsz jak zachowuje się silnik. Jak po kilkunastu tysiącach zacznie się rozszczelniać i klekotać to będziesz miał odpowiedź co tam było chodzi tu głównie o uszczelniacze silnika syntetyk je szybciej rozpuści jak był gęstszy olej pół syntetyczny. Wszystkie co wymieniasz są dobre jeżeli cię tak ten GM 5W30 drażni to zalej sobie lepszą markę oleju i to nie będzie miało dużego znaczenia ale będziesz miał lepsze samopoczucie że masz lepszy olej w silniku. A że ASO OPEL przekupił Castrol i to z nimi podpisali umowę i go leją na masę nie w każdym ASO to o niczym nie świadczy. Już stoją reklamy w ASO Mobil 1™ ESP Formula 5W-30 i zaraz znajdą się beczki i go zaczną lać do silników i też będzie ok. Nie trzeba sobie dosłownie wszystkiego brac do głowy bo cię kolego głowa rozboli. Beż Najlepszą półkę czyli najnowszy produkt Mobil 1™ ESP Formula 5W-30 i wlewaj zapłacisz około 200 zł za 6 litrów i po problemie.
deepower
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez szary » 26 kwi 2013, o 18:12

Wybór już padł: Na Motul 8100 X-cess 5W-40 100% syntetyczny Olej a nie żaden HC. Po za tym z pewnego źródła od oficjalnego imprtera spełniający normę GM LL-B-025 jak trzeba. Dexos2 jest tylko polecany do silników z DPF nawet przez samego Motul Polska polecany jest produkt X-CESS czyli: W 100% syntetyczny olej silnikowy do silników benzynowych i Diesla, o dużej pojemności i dużych mocach, posiadający aprobaty większości znaczących producentów samochodów. Do każdego rodzaju paliwa: benzyna, Diesel, LPG. ACEA A3/B3/B4, API SL/CF, VW 502.00/505.00, BMW LL-98, PORSCHE CAYENNE 2002, MB 229.3, OPEL/GM Diesel LL B-025
szary
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Postprzez ramzes18 » 26 kwi 2013, o 20:59

Ja w zeszłym roku zalałem GM 5W30 DEXOS 2 przejechałem nim 10 tyś i za niedługą będę zmieniał i znowu kupie tego GM. Bo w mojej opini olej jest dobry, bo to jest przede wszystkim GM. i ja sobie bardzo chwale jego pracę. żadnych problemów. ani nic. tak więc kolego zastanów się czy warto pakować 150 czy ile tam jest ten motul warty. czy nie lepiej mieć kupić olej, na którym już kilku użytkowników tego forum jeździ i jakoś nikt o nim się źle nie wyrażał. Ale każdy robi jak uważa.
ramzes18
Starszy kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez loomisti » 5 wrz 2013, o 01:57

Ja raz zalałem Castrola 10W40 do turbo diesel'i przejechałem na nim rok, poźniej zalałem motula 5w40 X-Clean (dexos 2) i od tej pory nie chce słyszeć o żadnych castrolach, elfach i innych... bo:
- nieco mniejsze spalanie (nic z autem nic innego nie robilem, a po zalaniu motula spalanie postojowe 0,2-0,3 l/h, przy castrolu nigdy nie widzialem 0,2, spalanie na 100km tez nieco nizsze)
- ciszej chodzi
- jakby żwawszy (moze tak mi sie tylko wydaje)

ale każdy ma chyba swoje upodobania co do oleju, ważne żeby regularnie wymieniać i tyle :)
loomisti
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez radint » 6 wrz 2013, o 16:43

Też zalewałem Dexosem i już nigdy tego nie zrobię badziewie i tyle. Zalałem tylko castrolem czyli nic wielkiego, a już są różnice. Ciszej pracuje, faktycznie jest żwawsze auto. Powiedziałbym, że nawet trubo ciszej pracuje. No i na dexosie latem w upałach chwilowe spalanie mi wzrastało w castrolu cały czas tak samo niezależnie od temperatury.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez janusz04065 » 19 wrz 2013, o 09:34

Witam ja mam silnik 1,3 i właśnie szykuje się do wymiany jeżdżę na caestrolu 5w-40c3 mam przejechane 17tyś piszecie na forum o 30tyś wymianę czy dobrze zrozumiałem ? Co byście polecali do tego silnika niema DPF.
janusz04065
Klubowicz

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Postprzez MAGWIN » 17 paź 2013, o 17:00

Co do 1.3 cdti, to prawie rok temu miałem ten sam dylemat. Wtedy wybrałem do mojego Z13DTH olej "Mobil 5W30 ESP Formula" i jestem z niego zadowolony. Silnik pracuje wzorowo i żadnych wycieków. Zaraz po wymianie wydawało mi się, że nawet ciszej niż wcześniej (no ale może tylko moje odczucie). W przyszłym miesiącu planuję kolejną wymianę i z pewnością go nie zamienię na inny.
MAGWIN
Nauka jazdy

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Postprzez legokid » 29 paź 2013, o 23:51

Witam forumowiczów.
Astra H, 2008, 1.6, benzyna
Przy kupowaniu opla poprzedni wlaściciel powiedział mi że zalewał astrę castrolem edge 5W30.
Nie wgłebiając się za bardzo przy wymianie oleju wlałem ten sam.
Teaz zbliża się kolejna wymiana,a przypadkiem dowiedziałem się, że ww. olej nie spełnia norm GM-LL-A-025 GM-LL-B-025.
Mam całą nową bańkę bo wtedy kupiłem dwie. Czy muszę zmienić olej na spełniejący ww. normy, czy nie jest to problem (w instrukcji piszę żeby nie zalewać ACEA A1/B1 i A5/B5, a max. 1l - ACEA A3/B3 i A4/B4. Nic nie pisze o ACEA C3 - a taki jest ten Castrol).
Pozdrawiam
legokid
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez Tom Hagen » 30 paź 2013, o 08:27

Spokojnie możesz lać Castrola. Nie oszukujmy się, ori olej GM nie jest najwyższej jakości. U mnie po zmianie oleju w serwisie po przejechaniu mniej więcej 1000 km zaczęły stukać zawory i szybko musiałem znowu zmieniać olej. Tym razem zalałem Mobil i problem zniknął. Jeśli już chcemy się czepiać szczegółów, to aprobata dexos 2 jest wymagana dla wszystkich modeli aut Opla od kwietnia 2010 r., ale jest oczywiście zgodna ze starszymi modelami.
Obrazek
Tom Hagen
Klubowicz

Silnik: 2.0T Z20LEL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Napęd, silniki diesla