Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Przybywa oleju

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Re: Przybywa oleju

Postprzez radint » 15 maja 2014, o 19:47

W tym motorze nie masz dpf'u przynajmniej nie słyszałem, ogólnie oleju nie powinno przybywać, także nie chcę pisać głupot. Ale może któryś z wtrysków Tobie leje, ale to nie możliwe żeby, aż tak przybywało, albo uszczelka pod głowicą i płyn chłodniczy przelewa się do układu smarowania. Sprawdź czy nie ubywa Tobie płynu chłodniczego.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez arastra » 16 maja 2014, o 07:01

Z dokumentów wynika, że auto spełnia EURO4 jest z 2009r. Podobno ma DPF. Wg mnie nie jest to przeciek z układu chłodzenia bo olej nie wykazuje objawów emulgacji. Ma normalny ciemny kolor - jeszcze nie zdążyłem go wymienić. Planuję wymianę rozrządu oraz wszystkich filtrów (mam na liczniku 130000 km) ale po upewnieniu się czy wszystko jest w porządku. W instrukcji wyczytałem, że różnica poziomów oleju na wskaźniku pomiędzy minimalnym a maksymalnym to 1 litr. Już odessałem nadmiar i będę obserwował co dalej. Poziom będę sprawdzał na zimnym silniku w tym samym miejscu w garażu. Mam wielką nadzieję, że ten nadmiar to czyjaś nieuwaga przy uzupełnianiu. Ale jeżeli tak nie jest to mam pytanie gdzie w tych silnikach może dochodzić do przecieku oleju napędowego do smarowego?. Lejące wtryskiwacze raczej odpadają bo silnik pracuje równomiernie i nie kopci.
arastra
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez mateusz » 16 maja 2014, o 07:06

w instrukcji opla jest napisane ze poziom oleju sprawdza sie po 5-10 min po jezdzie na cieplym silniku. bo jak sprawdzasz na zimnym to zawsze bedzie wiecej niz na tym wskazniku po 5 minutach jazdy. u mnie ta roznica wynosi ok pol bagnetu.
mateusz
Weteran

Silnik: 1.9 CDTI Z19DT

Postprzez arastra » 16 maja 2014, o 07:54

Zgadzam się z Tobą co do tej różnicy przy sprawdzeniu po 5 min. i później ale co do zapisu w instrukcji to nie masz racji. Jest tam napisane, że poziom sprawdzamy nie wcześniej niż 5 minut po odstawieniu rozgrzanego silnika ( a nie po 5 minutach). Oznacza to, że najlepiej na zimnym silniku bo wtedy już poziom się całkowicie ustabilizuje bo cały olej spłynie.
Czytam wskazane na forum artykuły dotyczące DPF i jest w nich mowa o wzroście poziomu oleju w silniku po uszkodzeniu filtra DPF. Ciekaw jestem jak to się dzieje bo jeszcze do tego nie doszedłem. Ten filtr znajduje się przecież na układzie wylotowym spalin. Jego uszkodzenie czyli zapchanie wg mnie powodować może wzrost ciśnienia spalin i ciekawi mnie jak to się ma do wzrostu poziomu oleju w silniku.
Zaraz obejrzę swoje autko i sprawdzę czy mam ten DPF czy nie bo już wiem gdzie on powinien być.
arastra
Nauka jazdy

Postprzez radint » 16 maja 2014, o 08:06

To kolego euro 4 to jeszcze nie DPF, także tu nie do końca masz rację (EURO 5 wymaga DPF'u), a żeby się nie domyślać a być pewnym sprawdź na słupku od strony pasażera naklejkę z vinem itp. jeśli w kwadraciku będziesz miał 0,5 to masz dpf, jeśli więcej to go nie masz i rozwiejemy ten problem. Także jeśli go nie będzie przyczyny będzie trzeba szukać gdzie indziej, jeśli jest to może być wina filtra, bo wypalanie przeprowadzane jest przez nagrzanie wydechu ropą, czyli wtrysk daje dużo większą dawkę aby dotarła przez wydech do dpf w jakichś tam ilościach, dlatego co nie wyleci może spłynąć po ściance do miski i przez to ten wzrost.
radint
Starszy klubowicz

Postprzez arastra » 16 maja 2014, o 09:08

Sprawdziłem. Na prawym słupku na czarnej naklejce w kwadraciku jest 1,4 a w układzie wydechowym nic nie ma (tylko złącze elastyczne i dwa tłumiki) więc na 100% nie mam DPF. Nadal mam poziom oleju powyżej max około 7 mm. Postaram się to jeszcze odessać i będę kontrolował dalej. Autko właściwie chodzi elegancko. Jedynie to słyszę turbinę oraz jakieś delikatne odgłosy przy przyspieszaniu. Spadku poziomu płynu chłodzącego też nie zauważyłem. Przed wymianą oleju chciałbym się dowiedzieć co najprawdopodobniej może być powodem wzrostu poziomu oleju w tym silniku (przy braku DPF). O ile ktoś posiada taką wiedzę to będę wdzięczny.
Dziękuję koledze @radint, że mnie pogonił przez co rozwiał część moich wątpliwości.
arastra
Nauka jazdy

Postprzez radint » 16 maja 2014, o 17:56

Chciałem tylko pomóc :) w sumie więcej rzeczy nie ma, które mogłyby powodować wzrost oleju, prócz chłodziwa i ropy nic więcej nie ma. Jeśli z chłodziwem nic się nie dzieje, to tylko ropa. A wtryski od góry w głowicy są suche? DTH ma to do siebie, że przy nasadzie lubi się pocić też gdzieś tam przelewać, ale to tylko domysły. Skoro chodzi bardzo dobrze, nie pali nadmiernie dużo to ja osobiście nie mam pomysłów.
radint
Starszy klubowicz

Postprzez arastra » 17 maja 2014, o 21:48

Silnik ogólnie jest czysty i bez widocznych oznak jakichkolwiek przecieków. Cały czas sprawdzam poziom oleju oraz poziom płynu chłodzącego. Zalany jest taki koloru różowego. Trochę jakby go ubyło ale to dalej będę sprawdzał. Zastanawiam się czy po połączeniu tego płynu z olejem następuje zemulgowanie jak z wodą. Chyba zrobię jakieś doświadczenie z tym moim olejem dolewając do niego wody i tego płynu i zobaczę skutki. Oby okazało się, że ktoś przesadził z uzupełnieniem oleju przed sprzedażą samochodu.
arastra
Nauka jazdy

Poprzednia strona

Powrót do Napęd, silniki diesla