Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

auto nie odpala 1,7 cdti 101KM

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

auto nie odpala 1,7 cdti 101KM

Postprzez mika815 » 11 lut 2013, o 12:47

Witam
Proszę o pomoc. Sporadycznie pojawia się w moim aucie taki problem. Na ciepłym silniku, po przejechaniie nawet 80 - 100 km ostatnio podjechalem na stację paliw i po zatankowaniu nie mogłem odpalić. Na desce migała żółta kontrolka samochodu z żółtym kluczykiem i auto nie reagowało na kluczyk (nie było reakcji rozrusznika na przekręcenie kluczyka. Wyjąłem kluczyk,odczekałem 2 - 3 minuty i problem znikł. Taka sama sytuacja przytrafiła mi się w grudniu. Czy ktoś może wie co jest powodem takich problemów
mika815

Re: auto nie odpala 1,7 cdti 101KM

Postprzez radint » 11 lut 2013, o 14:21

Z tego co opisujesz to problem z immobilajzerem, auto nie odczytuje Twojego kluczyka i dlatego nie reaguje na próbę odpalenia, sprawdź sobie jeszcze błędy metodą gaz-hamulec(opis na forum), w nowych autach bez odczytu błędów to nic się nie zrobi;). Jeśli masz drugi kluczyk to sprawdź jego działanie czy auto będzie zachowywało się poprawnie.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez mika815 » 11 lut 2013, o 14:57

Sprawdzę jasna sprawa, ale czy to możliwe że po kilku minutach wszystko wraca do normy? Czyli wina byłaby w kluczyku a nie w kolumnie kierownicy czyli stacyjce?
mika815

Postprzez radint » 11 lut 2013, o 15:34

Może być tu i tu niestety:/ Chyba na forum już ktoś opisywał podobny problem, choć nie pamiętam czy samo przeszło, czy były stosowane konkretne działania. Problem może zniknąć po chwili, "bo mu się przypomni, że to jednak jego kluczyk". Wszelkie modułu w naszych astrach lubią coś zamieszać raz na jakiś czas taki mały ich urok, może wina zbyt cienkich przekrojów przewodów. Ciężko to wyjaśnić.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Powrót do Napęd, silniki diesla