Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Astra H nie odpala

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Astra H nie odpala

Postprzez Arri » 22 paź 2016, o 11:17

Witam,

przez kilka ostatnich dni miałem problem z odpalaniem. Przez jakiś czas bardzo mało jeździłem, a akumulator ma już swoje lata, więc myślałem, że to wina akumulatora.
Dzisiaj jednak auto w ogóle nie odpaliło, a prąd jest. Lampy ładnie świecą, wszystko w środku wygląda w porządku.
Rozrusznik w ogóle nie kręci. Jest taki dziwny "elektroniczny" dźwięk przez chwilę, później zapala się lub miga kontrolka stabilizacji jazdy, a dźwięk się zmienia w niskie/basowe buczenie.

To wygląda zupełnie inaczej niż ciężkie odpalanie, czy odpalanie na słabym akumulatorze. Nie jest to też takie cykanie (miałem tak kiedyś w innym samochodzie - tu jest zupełnie inaczej).

Co to może być?
Arri
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Re: Astra H nie odpala

Postprzez umek19 » 24 paź 2016, o 22:24

Arri napisał(a):że to wina akumulatora.
Dzisiaj jednak auto w ogóle nie odpaliło,
Rozrusznik w ogóle nie kręci. Jest taki dziwny "elektroniczny" dźwięk przez chwilę,

wymieniłeś akumulator na nowy? dziwny dzwięk to pompa paliwa w baku? bezpiecznik od rozrusznika sprawdzony? http://astra-3.pl/porada-astra-h-bezpie ... -silnik#up zostaje spróbowac "na pych"
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez Arri » 25 paź 2016, o 07:55

Pompa działa dobrze. Przekręcam kluczyk na drugą pozycję, świece się grzeją, pompa chodzi. Po chwili próbuję odpalić i wtedy jest dziwny dźwięk, który zamienia się szybko w burczenie basowe.
Bezpiecznika nie sprawdzałem jeszcze, akumulatora też nie wymieniłem (przy czym tu wszystko inne działa dobrze - światła, centralny zamek itp).
Arri
Nauka jazdy

Postprzez jack7824 » 25 paź 2016, o 17:41

Zacznij może od podłączenia innego akumulatora. Przy walniętej celi w akumulatorze możesz mieć objaw że światła świecą normalnie, świece grzeją a po próbie uruchomienia rozrusznika brak reakcji lub gotujący się akumulator.
jack7824
Kierowca

Powrót do Napęd, silniki diesla