Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

problemy z odpalaniem silnik 1.9 cdti

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

problemy z odpalaniem silnik 1.9 cdti

Postprzez lukasz83 » 22 lis 2015, o 12:50

Witam.
od kilku miesięcy posiadam astre h 2007 1.9 cdti 74kw, około 3 tygodnie temu wymieniałem rozrząd, filtr paliwa, filtr oleju i sam olej. Po samej wymianie tych rzeczy nie było żadnych problemow z odpalaniem mimo że zaświecił się chek który po kilku odpaleniach zgasł sam, ale od około tygodnia mam spore problemy z odpalaniem auta, zaświecił się chek jak auto jest zimne trzeba go kręcić około 3, 4 sekund żeby zaskoczył, po jakiś 3 minutach jazdy i po zgaszeniu silnika ponowne odpalenie odbywa się tylko z pomocą samostartu, po dłuższej jeździe jak silnik jest dobrze rozgrzany auto pali na dotyk. byłem parę dni temu u mechanika błędy wykasował, wymienił jedną świece żarową, i stwierdził że rozrusznik jest na wykończeniu i ma za duży pobór prądu przez co wtryski mogą mieć spadek napięcia i nie wtryskóją paliwa, rozrusznik wymieniłem rzeczywiście lżej kręci, ale sam problem z odpalaniem nie znikł. Błędy jakie wykasował to były, błąd czujnika położenia wałka rozrządu, błąd czujnika filtra paliwa, błąd przepływomierza, i coś związane ze wstępnym podgrzewaniem świec. Chek ponownie się świeci. Silnik jak już odpali pracuje rówmo dobrze wkręca się na obroty, ogólnie nie czuje żadnej utraty mocy, spalanie tez w normie.
Może ktoś mi podpowie w co teraz uderzyć, czy może pompa wtryskowa siada, czy wtryski może?
lukasz83
Nauka jazdy

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTL

Re: problemy z odpalaniem silnik 1.9 cdti

Postprzez lukasz83 » 30 lis 2015, o 12:11

Witam. Dzisiaj oddałem auto do specjalisty od diesli. Zobacze jaką postawi diagnoze. Auto już właściwie bez samostartu nie chcialo odpalać. Na bierząco postaram się informować czy zabiegi specjalisty przyniosły oczekiwany skutek.
lukasz83
Nauka jazdy

Re: problemy z odpalaniem silnik 1.9 cdti

Postprzez lukasz83 » 2 gru 2015, o 18:00

Witam. Asterka odebrana od mechanika, pali od pierwszego strzału. Były dwie usterki, jedna to nie grzały świece, nie wiem czy coś było nie tak z instalacją, czy może brzpiecznik przepalony, ale bezpośrednią przyczyną był rozrząd. Mechanik stwierdził że nawet po ustawieniu na fabryczne znaki i tak nie będzie dobrze chodził, ale co jeszcze ustawił nie powiedział. W każdym razie asterka odpala poptawnie.
lukasz83
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki diesla