Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Zapala się kontrolka przeglądu

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Zapala się kontrolka przeglądu

Postprzez mfac » 29 paź 2015, o 00:11

Witam wszystkich.
Od kilkunastu dni jestem właścicielem astry h 1.7 cdti. Długo szukałem benzynowca, ale dostawcy w promieniu 100 km takowych nie było, albo przekraczały moje możliwości finansowe.
Otóż nabyłem auto sprowadazone z Włoch, rocznik 2006. Zarejestrowane, służy mi narazie na dojazdy do pracy i kilka wyjazdów do miast oddalonych o 50 km.
Zauważyłem, że poza terenem zabudowanym, zawsze gdy osiągnę prędkość 90 km/h to zapala się kontrolka przeglądu - symbol samochodu z kluczem. Gaśnie - róznie, czasami po kilku sekundach, czasem po kilkunastu minutach. Gdy kontrolka się świeci, nie zauważyłm żadniych innych objawów, żadnych spadków mocy itp.
Proszę o jakieśsugestie, co do przyczyny zapalania się kontrolki i sposobów by już się nie zapalała.
Pozdrawiam.
mfac
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Re: Zapala się kontrolka przeglądu

Postprzez wojtak » 29 paź 2015, o 10:20

Wsiądź do samochodu, włóż klucz do stacyjki ale nie przekręcaj. Potem naciśnij jednocześnie pedał gazu i hamulca i przekręć kluczyk aż do zaświecenia wszystkich kontrolek. Na wyświetlaczu między zegarami zobaczysz jakieś dziwnie Ci wyglądające kody np ECN 191650 itp. Spisz je wszystkie i wklej w wątek. To jest podstawowy sposób na sprawdzanie błędów. Bez tego podstawowego zabiegu nikt nie odpowie na twoje zapytania.
AAA i to nie jest kontrolka przeglądu tylko kontrolka błędu - w takim dużym uproszczeniu :)
Przegląd, a dokładniej wymianę oleju będziesz miał sygnalizowaną napisem INSP 0 na wyświetlaczu między zegarami.
wojtak
Klubowicz

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTL

Postprzez mfac » 19 lis 2015, o 10:23

Po wykonaniu w/w czynności brak jakichkolwiek komunikatów na wyświetlaczu. Od zakupu minął miesiąc, wymieniłem olej i filtr, przejechałem jakieś 1500 km. Wspomniana kontrolka nadal się zapala w okolicach 90 km/h. Dodam, że "gazowanie " na postoju lub jazda na niższych biegach z prędkością obrotową odpowiadającą 90 km/h na 5 biegu nie powoduje zapalenia kontrolki. Przy spokojnej jeździe i powolnym przyroście prędkości (np. od 80 do 120 w ciągu 30 sek. również się nie zapala. Może ktoś z Was doradzi, czy opisana sytuacja to powód do niepokoju, czy raczej ignorować? Zwłaszcza, że 80 % moich tras przebiega po drogach pozamiejskich, których stan nie pozwala na prędkość pow. 70 km/h.
mfac
Nauka jazdy

Postprzez karmad » 19 lis 2015, o 14:28

A jak długo czekałeś z tymi wciśniętymi pedałami?? ja też myślałem że nie ma błędów ale jak posiedziałem tak ok 10 sekund to dopiero wyskoczyło.
karmad
Starszy kierowca

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Postprzez mfac » 20 lis 2015, o 08:39

ok 30 sekund i nic
mfac
Nauka jazdy

Postprzez karmad » 20 lis 2015, o 09:33

hmm no to zostaje Ci wizyta u mechanika i podpięcie pod kompa ... wygląda na to że nie jest to błąd ze strony silnika - napędu bo tylko te wyskakują przy teście pedałami.
karmad
Starszy kierowca

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Powrót do Napęd, silniki diesla