Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Problem z Astrą 1.7 Cdti

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Problem z Astrą 1.7 Cdti

Postprzez DeMoN » 28 paź 2015, o 11:10

Witam , od jakiegoś czasu (2 miesiące) zauważyłem problem z odpalaniem auta , odpalało sie zazwyczaj po jakiś 10-15 sekundach. Praktycznie w tym samym czasie zauważyłem też kontrolkę auta z kluczem. Z tygodnia na tydzień co raz gorzej odpalało , w piątek mam go oddać do mechanika. Jest jednak jeden problem po dzisiejszej próbie odpalenia go , znów rozruch trwał jakieś 15 sekund po czym nie odpalił i gdy znowu próbowałem go odpalić słyszałem tylko cykanie(brak jakiegokolwiek głosu rozruchu). Sprawdziłem błędy metodą hamulec-gaz i wykazało następujące:

-P1614 - Immobiliser Wrong Signal Received Immobiliser B-008
-B0335 - Czujnik #1 temp. powietrza wewnętrznego - usterka
-B0380 - Klimatyzacja (A/C) - podciœnienie czynnika chłodzącego

Orientujecie sie czy można naprawić samemu którąś z tych usterek , rozumiem że ta 1 to albo problem z kluczykiem albo z całym układem cim , natomiast 2 i 3? Jaki może być koszt tej naprawy i czy jest pewność że to przez to auto nie odpala? Auto posiadam nie całe pół roku na trasie nie ma z nim żadnych problemów śmiga dobrze , przyspiesza dobrze. Jedynie błędem jest to odpalanie. Proszę o pilną pomoc gdyż auto jest mi niezbędne przez najbliższe dwa dni. Teraz podłączyłem akumulator do ładowania może to coś pomoże.

Przejazd ma około 160 tys km
DeMoN
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Re: Problem z Astrą 1.7 Cdti

Postprzez PiotrWłocławek » 30 paź 2015, o 21:44

Może problem z CIM?
Masz kierownicę wielofunkcyjną? Wszystkie przyciski działają? Klakson działa?

Ja u siebie mam problem z CIM, brak klaksonu przy włączonych światłach jak i nie działające przyciski. Na forum się naczytałem, że uszkodzony CIM może nawet spowodować problemy z odpaleniem auta dlatego Ci o tym napisałem.

pozdrawiam
PiotrWłocławek
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Problem z Astrą 1.7 Cdti

Postprzez dik776 » 4 lis 2015, o 14:17

sprawdź akum oraz rozrusznik.
dik776
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Powrót do Napęd, silniki diesla