Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Problem z napędem

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Problem z napędem

Postprzez Mateoo » 13 sie 2015, o 21:39

Witam
Jestem od 2 dni posiadaczem vauxhall astry 1.3Cdti 106kmil(176tyś) 2008r(Anglik)
Mam tego typu problem że gdy ruszam sprzęgło łapie na samej górze 1,2 bieg jest dobrze gdy wrzucę 3bieg i dam gaz do oporu auto ma 4000 obrotów (jak by był na luzie ale po chwili łapie i ciągnie dalej,lub jak puszcze gaz i delikatnie z wyczuciem go przycisnę jedzie)
Ale to nie koniec dostałem faktury na sprzęgło , skrzynie i inne rzeczy które były wymienione łączna kwota to 1200GPB
Możecie mi podpowiedzieć co mam zrobić ? Postawiał bym sprzęgło ale faktury namieszały mi w głowie :( potrzebuje porady :oops:
Mateoo
Kierowca

Silnik: 1.3 CDTI Z13DTH

Re: Problem z napędem

Postprzez marek_makowski » 19 sie 2015, o 08:42

jeśli pedał sprzęgła bierze wysoko to zazwyczaj oznacza kończące się sprzęgło (wytarte okładziny). Tym bardziej jak piszesz, że dodasz gazu przy puszczonym sprzęgle a samochód zachowuje się jak na "luzie". Sprzęgło się ślizga. Stawiałbym na sprzęgło. Faktury zawsze można zdobyć z innych źródeł więc nie sugerowałbym się, że ta część została akurat wymieniona.

Możesz mieć też nieszczelny układ hydrauliczny przy wysprzęgliku. Wówczas płyn wyciekałby przez wysprzęglik w środku skrzyni, zalewałby tarcze sprzęgła i przez to dawałoby taki efekt. Sprawdź czy nie ubywa płynu hamulcowego w tym celu.
marek_makowski
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Postprzez Mateoo » 22 sie 2015, o 08:37

Dzięki za odpowiedz płynu nie ubywa, mokro pod autem nie jest
Stawiał bym na sprzęgło
Dzięki za nakierowanie na usterkę Pozdrawiam
Mateoo
Kierowca

Postprzez Mateoo » 26 wrz 2015, o 11:36

Witam.
Długo nie odpisywałem.Wszystko się wyjaśniło tarcza sprzęgła była założona na odwrót :lol: :(
Żenująca sprawa tarcza z jednej strony straciła okładziny do zera (goła blacha,nity)
Mateoo
Kierowca

Powrót do Napęd, silniki diesla