Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Czarny dym przy dużych obrotach

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem wysokoprężnym.

Moderator: piotii

Czarny dym przy dużych obrotach

Postprzez marek_makowski » 22 maja 2014, o 22:45

Witam, pojawił się u mnie problem, powyżej 3000 obrotow pojawia sie znaczaca ilosc czarnego dymu z rury wydechowej. Co to moze oznaczac? Dodam ze sprawdzajac metoda gaz+hamulec pojawia sie kod bledu 213971, co oznacza takie cos "Throttle/Pedal Position Sensor/Switch ôDö /"F" Voltage Correlation". Nie wiem czy jest to powiazane, pierwszy raz sprawdzalem bledy taka metoda. Spadku mocy raczej nie odczuwam przy jezdzie. Zadnych innych usterek takze nie zaobserwowalem.
marek_makowski
Klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTL

Re: Czarny dym przy dużych obrotach

Postprzez loomisti » 15 wrz 2014, o 10:16

powyżej 3k ale przy jeździe ze stałą prędkością, czy przy ostrzejszym przyspieszaniu?
Jeśli oleju ci nie ubywa, wzrostu spalania nie masz, silnik równo pracuje, moc jest :) a pojawia się jedynie czarny dym i to przy ostrzejszym/nagłym przyspieszaniu to ja bym się nie przejmował - niespalona mieszanka i tyle ;)

ew. sprawdź EGR
loomisti
Kierowca

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez marek_makowski » 6 mar 2015, o 08:10

loomisti napisał(a):powyżej 3k ale przy jeździe ze stałą prędkością, czy przy ostrzejszym przyspieszaniu?
Jeśli oleju ci nie ubywa, wzrostu spalania nie masz, silnik równo pracuje, moc jest :) a pojawia się jedynie czarny dym i to przy ostrzejszym/nagłym przyspieszaniu to ja bym się nie przejmował - niespalona mieszanka i tyle ;)

ew. sprawdź EGR

oleju nie ubywa, spalanie mam niskie rzedu 4,7 - 5,5 l/100km, silnik pracuje rowno (moze troche glosniej niz zaobserwowalem w innych astrach, ale to moze inna kwestia), moc jest, niby 80KM ale jezdzilem slabszymi i mam porownanie, no wlasnie nie zaobserwowalem czy przy naglym czy tez przy stalej jezdzie powyzej 3k obrotow.

A ten zawor egr to gdzie jest i jak go sprawdzic, da sie samemu to zrobic?
marek_makowski
Klubowicz

Postprzez tuszok » 6 mar 2015, o 12:10

Zawór EGR jest przy kolektorze dolotowym i da się samemu sparwdzić a raczej należy wyczyścić.
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez marek_makowski » 6 mar 2015, o 12:16

Prosilbym troche dokladniej o wytlumacznie, najlepiej jakies zdj czy cos :roll: jestem jeszcze troche zielony w tych sprawach, dopiero zaczynam przygode z naprawianiem. Ten kolektor to gdzie?
marek_makowski
Klubowicz

Postprzez tuszok » 6 mar 2015, o 12:39

To może lepiej jedź do mechanika ;) Oczywiście możesz czuć się na siłach i zrobić samemu ale jeśli nie wiesz co to kolektor dolotowy to ja bym na Twoim miejscu się za to nie brał.
tuszok
Weteran

Postprzez marek_makowski » 6 mar 2015, o 12:46

na forach powtarzaja ciagle - rob to co uwazasz za nie mozliwe :D wiec chce sie nauczyc w tej dziedzinie zeby samemu radzic sobie z problemami w silniku. poczytam o tym zaworze egr. jak go czyscic. skoro tylko mowisz ze samemu sie da to zrobic to nie odpuszcze :)
marek_makowski
Klubowicz

Postprzez tuszok » 6 mar 2015, o 12:51

Owszem wszystko można zrobić :D Poczytaj trochę bądź ktoś z kolegów na forum co mają więcej do czynienia z dieselami pomoże bo ja nie wiem dokładnie jak jest w tym silniku konstrukcyjnie rozwiązane a Ty w tym temacie nic nie wiesz więc nie chcę nic namieszać.
tuszok
Weteran

Postprzez marek_makowski » 6 mar 2015, o 12:54

ok dzieki za info.

znalazlem tez dlugi filmik jak krok po kroku wymontowac zawor egr i wyczyscic caly uklad w astrze h 1.7 cdti:) moze sie przyda innym tez.
https://www.youtube.com/watch?v=Isoef8pg7tQ
marek_makowski
Klubowicz

Powrót do Napęd, silniki diesla