Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Problem z poduszka powietrza kontrolla

Moderatorzy: piotii, miranda

Problem z poduszka powietrza kontrolla

Postprzez matijan11 » 4 gru 2014, o 21:00

Witam

Jestem posiadaczem astry h rocznik 2005 silnik 1.7 cdti.
Z autem nie mialem problemow ostatnio podlaczalem skrzynie basowa. Po podlaczeniu wyskoczyl swici sie poduszka powietrzna. Bylem na komputerze niestety nie mozna sie polaczyc ze sterownikiem. Moje pytanie brzmi co moge z tym zrobic czy jest do wymiany sterownik? Moge skasowac ten blad akumulatorem? Prosze o szybka odpowiedz. Pozdrawiam
matijan11
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Problem z poduszka powietrza kontrolla

Postprzez drahe » 5 gru 2014, o 08:38

Błędu nie skasujesz przez odpięcie klemy z aku.Poza tym najpierw trzeba usunąć przyczynę a dopiero potem skasować błąd.
W pierwszej kolejności sprawdź bezpiecznik nr 5 w tylnej skrzynce bezpiecznikowej.Skoro interfejs nie mógł się połączyć ze sterownikiem to znaczy że albo nie ma zasilania albo wyciągnął kopyta.Stawiam na to pierwsze.
Chyba że coś grzebałeś przy kablach to musisz to sprawdzić czy czegoś nie namieszałeś.
drahe
Weteran

Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Problem z poduszka powietrza kontrolla

Postprzez jacek40 » 19 cze 2016, o 15:29

Panowie nie chce zakładać nowego wątku wiec podepnę się pod ten , mam problem z kontrolką od air bagu ,mianowice po włączeniu zapłonu kontrolka normalnie gaśnie , czasem zapala się w czasie jazdy , czasem się nie zapala jak jeżdzę , byłem na kompie w celu odczytania błędów , za wysoka rezystencja poduszki powietrznej kierowcy ,dodam że jak pali się kontrolka od poduch wszystko działa , klakson , kierunki , esp, wycieraczki,itd. Próbowałem dostać się do poduchy kierowcy oczywiście odłączając klemy , poległem z jednego zatrzasku poducha wyszła bez problemu 2gi zatrzask nie dało rady,pomoże ktoś to ogarnąć jest ktoś z wawki?okolic.Panowie można wymienić samą taśmę air bagu w module cim?
jacek40
Kierowca

Silnik: 1.6 Z16XEP

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia