Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Pomocy! Problem po wymianie oleju

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Pomocy! Problem po wymianie oleju

Postprzez OskarAstra » 18 sie 2014, o 17:58

Witam !
Po wymianie oleju w warsztacie, odpalam auto i gasnie i mruga dioda check engin ta z tym kluczem..facet mowi z warszatu ze to moze kluczyk .
Stalo sie tak dwa razy nie wiem o co chodzi odpalilem i zgasl i mrugala ta dioda...narazie wszystko ok.co to moze byc?
z ciekawosci sprawdzilem metoda gaz hamulec czy mam bledy(nie wiem czy byly one wczesniej) moje bledy to
156572
161450
161600
Ktos cos moze mi doradzic? co robic
OskarAstra
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Pomocy! Problem po wymianie oleju

Postprzez sparspar » 18 sie 2014, o 18:36

Kolego pomyliłes działy... Elektryka jest pietro nizej. I twoj temat juz ktoś poruszał- najprawdopodobniej pada ci modul CIM, (poczytaj w Google.pl) to niech juz eksperci wypowiedza sie-bo ze mnie slaby jest elektronik. Teraz nie pozostaje ci nic innego jak jezdzic i przekonac sie co bedzie...
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez OskarAstra » 18 sie 2014, o 19:04

Przepraszam wszystkich za pomylke to moj pierwszy post potrzebuje waszej pomocy!
OskarAstra
Nauka jazdy

Postprzez altexperte » 18 sie 2014, o 19:16

Jeżeli to CIM, to mam dwa moduły stare po wymianie, taśma tam była uwalona, natomiast sama elektronika jest sprawna.
Chętnie podeślę kontakt do firmy od której kupiłem używkę, mają też nowe. Mogę też posłać elektronikę za koszty przesyłki i zgrzewkę browarów.
O ile oczywiście to elektronika a nie taśma...
altexperte
Starszy kierowca

Postprzez tuszok » 18 sie 2014, o 20:16

Nie wiem czy masz dostęp do jakiegoś interfejsu czy błędy odczytałeś metodą gaz-hamulec... Ja bym zostawił moduł CIM puki co w spokoju tylko sprawdził styki przy ECU silnika. Odłączasz klemę z aku, zdejmujesz wtyczki z ECU, traktujesz je jakimś środkiem do poprawy styków elektrycznych, czekasz ok 10minut i spinasz wszystko, Na koniec podłączasz auto pod kompa i sprawdzasz czy są błędy, jeśli są to je kasujesz i jeździsz :)
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Postprzez radint » 18 sie 2014, o 20:27

Mrugająca dioda auta z kluczykiem to immobilaiser, brak zaprogramowanego kluczyka. Przypadek albo jak wszyscy piszą padający CIM, ja bym zostawił i czekał na rozwój wydarzeń.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez OskarAstra » 18 sie 2014, o 20:31

Ok postaram sie tak zrobic ...
Dzieki bardzo!
Gdzie jest ECU w mojej astrze 1.6 ..??
Jakim srodkiem moge wtyczke przeczyscic??
Bledy zczytalem metoda Gaz Hamulec.
moje pytanie czy to ma jakies znaczenie ze wczesniej kontrolka Ckeck Engines gasla po przekreceniu kluczyka wraz z innymi kontrolkami a teraz gasnie dopiero po odpaleniu silnika?
Skad to opoznienie??
zaznczam ze olej zostal wymieniony z filtrem czy mozliwe jest jakies powiazanie tych problemow??
OskarAstra
Nauka jazdy

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG