Moderatorzy: piotii, miranda
przez gronek1979 » 14 sty 2024, o 08:58
Witam co zrobić żeby w zapalniczce nie było cały czas prądu tylko żeby przy odpaleniu zapłonu dopiero dochodził prąd do zapalniczki a przy gaszeniu zapłonu zamykał prąd czy odcinał w niektórych oplach właśnie tak jest ze przy przekręceniu zapłonu pojawia się w zapalniczce prąd
-
gronek1979
- Starszy kierowca
-
- Silnik: 1.8 Z18XE
przez soltys_viara » 25 cze 2024, o 13:44
Musisz zastosować przekaźnik samochodowy.
Tak się składa że u siebie montowałem taki przekaźnik jak używałem kamerki samochodowej i chciałem żeby załączała się po odpaleniu silnika i wyłączała po zgaszeniu. Teraz mam to wymontowane i mogę Ci odsprzedać. Skonstruowane to jest tak że nie trzeba przerabiać instalacji, wpina się na oryginalne wtyki. Jeśli jesteś zainteresowany daj znać na priv.
-
soltys_viara
- Klubowicz
-
- Silnik: 1.4 Z14XEP
przez Majkel13 » 21 sty 2026, o 13:49
W Astrze H najprościej jest przepiąć zasilanie zapalniczki w skrzynce bezpieczników pod tzw. "plus po zapłonie" (np. pod bezpiecznik od radia lub szyb). Innym sposobem jest dołożenie zwykłego przekaźnika samochodowego na kablu zasilającym zapalniczkę, który będzie zwierał obwód dopiero po przekręceniu kluczyka.
-
Majkel13
- Nauka jazdy
-
- Silnik: 2.0T Z20LER
Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia