Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Odpalanie a rezerwa paliwa benzyna/lpg

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Odpalanie a rezerwa paliwa benzyna/lpg

Postprzez bilard » 14 lis 2013, o 21:12

Witam dzisiaj przydarzyła mi się dziwna sprawa wsiadam do samochodu (silnik 1.8 xe zagazowany instalacja komputer Stag 4+, listwa Hana) samochód zaparkowany przodem pod górkę, lewe koła na krawężniku w baku według wskaźnika na desce rozdzielczej pokazywało mi że mam paliwo (dołączone zdjęcie) ale zaczeła już sie zapalać kontrolka rezerwy benzyny na desce rozdzielczej, samochodu nie mogłem niestety odpalić .Odpalić również nie mogłem na gazie choć mam awaryjne odpalanie na gazie dodam że lpg też miałem rezerwę i zastanawiam sie czy jak jest rezerwa lpg to nie odpali na gazie awaryjnie ? dlaczego nie chciał odpalić na benzynie ? a po dolaniu benzyny odpalił od kopa i zaraz sprawdziłem czy odpali awaryjnie na gazie (gazu nie dotankowałęm czyli była rezerwa) i odpalił awaryjnie na gazie , dlaczego wcześniej nie chciał ? temperatura na zewnątrz była ok 8 st na plusie. Zastanawiam się jak jest mierzony pomiar ile jest pozostało w baku benzyny(może oszukuje ? ). Komputer pokazywał pozostały zasięg 0 km oraz brak benzyny ale jeżdżąc na gazie tak mam.
strzałką zaznaczyłem ile pokazywało mi paliwa
Obrazek
bilard
Nauka jazdy

Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Odpalanie a rezerwa paliwa benzyna/lpg

Postprzez wasz3k1 » 20 lis 2013, o 22:38

witam kolego
Mam podobny przypadek lecz jeszcze nie mam gazu w aucie ale juz 3 razy dałem sie nabrac na wskaznik paliwa auto mam od 2 miesięcy kolega zmienił mi jezyk z niem. na pol. przez co nie mam zasiegu (zały czas pokazuje 0) nawet jak zatankuje do pelna. Nie mam kiedy podjechac do niego na poprawke . Wskazówka paliwa zawiesza mi sie roznie raz w połowie rezerwy raz przed rezerwa i auto nie odpala. Najprawdopodobniej zawiesza sie pływak . Jesli cos wyjasnisz swój przypadek to pisz moze nie bedzie trzeba wymieniac pływaka:) Pozdrawiam
wasz3k1
Nauka jazdy

Silnik: 1.8 Z18XE

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG