Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Z16XER brak mocy na zimnym silniku

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Z16XER brak mocy na zimnym silniku

Postprzez tuszok » 17 lip 2013, o 10:25

Co prawda jeżdżę Z16XER dopiero niecałe dwa tygodnie ale zauważyłem pewien problem który wystąpił już kilkakrotnie na zimnym silniku. Otóż po odpaleniu auta jak postoi ok 12 godzin auto nie ma w ogóle kopa :< przez jakieś 5min jazdy lub do wyłączenia i ponownego uruchomienia silnika. Później dostaje kopa i naprawdę ładnie ciągnie tzn ze 100km/h do 170km/h na 5 biegu ciągnie aż miło (poprzednio miałem Astrę G X16XEL i tak nie szła) Komputer spalanie pokazuje takie samo na zamulonym i nie zamulonym silniku a kopa niema i to da się odczuć. Gaz w podłogę a auto jedzie jakby miało z 50KM tylko. Wymieniłem świece i filtr powietrza ale nic to nie dało. Żadne kontrolki od błędów się nie zapalają. Co prawda nie podpinałem jeszcze pod kompa ale nie wiem czy coś pokarzę skoro nie pokazuje błędów silnika poprzez kontrolki. dzisiaj rano zauważyłem, że przy jeździe a zimnym silniku bardzo szybko rosła temperatura silnika tzn po przejechaniu ok km komputer pokazywał 96 stopni co jest raczej nie możliwe! Po ponownym uruchomieniu tem. spadła do 91 stopni i tak zostało. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły co mógłbym jeszcze sprawdzić to proszę o podpowiedzi. Jutro jak czas pozwoli to sprawdzę OP-COMEM.
tuszok
Weteran

Silnik: 1.6 Z16XER

Re: Z16XER brak mocy na zimnym silniku

Postprzez radint » 17 lip 2013, o 11:41

Tak patrząc na objawy i to co napisałeś o temperaturze, możesz mieć uszkodzony czujnik temp. na zimnym daje ubogą dawkę zamiast go rozgrzać czym objawia się brak mocy, później gdy w sumie osiągnie właściwą temperaturę pracy wszystko jest ok, bo dawka jest jaka powinna. Sprawdź na zapłonie jaką masz temperaturę i zaraz po odpaleniu. To może być rozwiązaniem.
radint
Starszy klubowicz

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez tuszok » 18 lip 2013, o 17:51

Dzisiaj sprawdziłem temperaturę cieczy na zimnym silniku po włączeniu zapłonu 16 stopni C, po przejechaniu ok 4km temp 96 stopni auto zamulone do czasu wyłączenia silnika po przejechaniu ok 20km dalej przerwa na tankowanie i po odpaleniu auta moc wróciła do normy. Przejechałem jeszcze 200km kontrolując temp (przy jeździe ok 120km/h temp w granicach 95 stopniu, przy jeździe z prędkością ok 160-170km/h temp w trzymała się na 87 stopni). Godzina przerwy i powrót do domu ok 220km z prędkością ok 140km/h temp całą drogę 92-94 stopni więc chyba czujnik temperatury dobrze wskazuje :( Jeszcze macie jakieś pomysły?
tuszok
Weteran

Postprzez bagi33 » 3 paź 2013, o 13:34

Witaj tuszok,powiedz mi co było ostatecznie powodem braku mocy twojego autka?Ja mam ten sam model autka i ten sam problem.I nie wiem od czego zacząć.Za podpowiedź z góry dziękuję.
bagi33
Nauka jazdy

Postprzez bagi33 » 27 paź 2013, o 18:01

tuszok napisał(a):Dzisiaj sprawdziłem temperaturę cieczy na zimnym silniku po włączeniu zapłonu 16 stopni C, po przejechaniu ok 4km temp 96 stopni auto zamulone do czasu wyłączenia silnika po przejechaniu ok 20km dalej przerwa na tankowanie i po odpaleniu auta moc wróciła do normy. Przejechałem jeszcze 200km kontrolując temp (przy jeździe ok 120km/h temp w granicach 95 stopniu, przy jeździe z prędkością ok 160-170km/h temp w trzymała się na 87 stopni). Godzina przerwy i powrót do domu ok 220km z prędkością ok 140km/h temp całą drogę 92-94 stopni więc chyba czujnik temperatury dobrze wskazuje :( Jeszcze macie jakieś pomysły?

Postprzez bagi33 » 3 paź 2013, o 14:34
Witaj tuszok,powiedz mi co było ostatecznie powodem braku mocy twojego autka?Ja mam ten sam model autka i ten sam problem.I nie wiem od czego zacząć.Za podpowiedź z góry dziękuję.
bagi33
Nauka jazdy

Postprzez tuszok » 19 sty 2014, o 13:40

Miałem problem z dostępem do forum dlatego długo nie odpisywałem.
Problem rozwiązany w następujący sposób:
Wymiana termostatu z czujnikiem temperatury - termostat 105*C podczas pracy temperatura w zakresie 102-103*C
Wymiana świec zapłonowych i cewki zapłonowej - przerwa na pierwszym cylindrze
komputer wywalał jeszcze błąd - "czujnik położenia wałka rozrządu w 1 rzędzie" - wymontowanie ,wyczyszczenie
Od tej pory nie ma problemów z mocą auta i spalanie ok 6,5l/100km

Ale pojawił się inny problem mniej uciążliwy otóż podczas odpalania muszę wcisnąć lekko pedał gazu bo inaczej silnik złapie i zgaśnie albo pofaluje na obrotach i po chwili zacznie równo pracować. Ten problem jeszcze nie rozwiązany! Ma ktoś jakiś pomysł. Brak błedów silnika itp.
tuszok
Weteran

Postprzez max.t » 15 mar 2014, o 08:21

wymontuj i wyczyść przepustnicę
max.t
Nauka jazdy

Silnik: 1.8 Z18XER

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG