przez topiq » 31 paź 2019, o 18:33
Podejrzewam, że LPG Ci się przełącza na Pb. Nie wiem jaką masz instalację, pewnie gdzieś pisałeś. Najlepiej zmienić gazownika, pojechać na regulację no chyba że masz jeszcze instalację na gwarancji. To i tak lepiej znaleźć jakiś inny autoryzowany warsztat. 15 l na 1000 km to nawet mój 1.8 nie wypije. Chociaż w takie zimno kręcąc się po mieście, może się zdarzyć że 1/5 a nawet 1/4 drogi na przykładowym odcinku 10 km jak do mnie do pracy będzie na Pb. 1,5 l na 100 km nie brzmi aż tak tragicznie, biorąc pod uwagę przykładowe spalanie LPG 10 l/100km w mieście (u mnie obecnie nawet 12-13l potrafi). Do tego co Ci wskazuje BC na ekranie dolicz jakieś 20% do spalania i mniej więcej wyjdzie Ci spalanie LPG. Zawsze możesz zainwestować w ELM 327 na bluetooth najlepiej w wersji mini, bo się nawet pod klapkę mieści, do tego aplikacja na androida np. Torque i podglądać parametry silnika. Temperaturę cieczy, sondy lambda, korekty LTFT i STFT. Będziesz wtedy wiedział np. przy jakiej temperaturze przełącza się na LPG, jak długo ta temperatura rośnie. Jak chcesz żeby szybciej rosła i żeby się szybciej przełączyło na LPG wyłącz wentylator, póki się auto przynajmniej do tych 70-80 st. nie nagrzeje. Możliwe, że LPG masz ustawione na przełączanie przy 50 st. co w praktyce może odpowiadać temp. 55 st. na wyświetlaczu w ukrytym menu albo jakiejś aplikacji właśnie. Kwestia też jest jak montaż wygląda i czy węże od cieczy chłodzącej są dobrze wpięte w instalację LPG.