Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Problem ze sprzęgłem.

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Problem ze sprzęgłem.

Postprzez bartek899 » 10 lip 2019, o 12:24

Witam. Posiadam Astre H z 2004 roku z silnikiem 1.6 benzyna Twinport. Mam problem ze sprzęgłem. W trakcie jazdy w korku pedał sprzęgła zrobił się lużny nie odbija. Auto zwiezione do mechanika jednej z sieci stwierdził że owszem poszedł wysprzęglik koszt 400 zł. Ale on nie wymieni tylko tego bo musi zostać wymienione całe sprzęgło bo już jest rzekomo ostro spracowane ( tarcze itd..). Koszt 2000 zł. Czy uda się naprawić auto w inny sposób, czy koszt reparacji jest adekwatny? Wydaje mi się bardzo duży 2000 zł , rzadko chyba naprawy w tym modelu tyle kosztują. Proszę o porady , jak postepowac. Czy zabrać auto do innego mechanika? czy zostawić. P.S to moje pierwsze auto i jestem jednak sporym laikiem jeśli chodzi o mechanikę auta. Pozdrawiam. Licze na pomoc.
bartek899
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Problem ze sprzęgłem.

Postprzez topiq » 10 lip 2019, o 17:20

Szukaj innego prawdziwego mechanika a nie jasnowidza wymieniacza części. https://opel.7zap.com/pl/car/a04/e/3/ tu sobie możesz po VIN sprawdzić części, ich numery i poszukać w internecie ile kosztują. Fakt, że przy tym roboczogodzin trochę będzie. Nie wiem ile tam masz km nalatane, ale bez wyjęcia zużycia nie zgadniesz. Jeden jeździ normalnie i polata 300kkm a inny na półsprzęgle zedrze w połowę tego. Ja mam 1.8 i mimo nalatanych 218 kkm sprzęgło działa jak trzeba.
Cały zestaw przykładowo z tego setu https://www.autoczesciexpert.pl/luk-7281823 . Cóż, każdy chce zarobić na jednej robocie. Ja jednak potępiam takie praktyki. To ode mnie zależy co chcę wymienić i za ile. A nie takie zgadywanie bez rozbierania.
topiq
Starszy klubowicz

Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Problem ze sprzęgłem.

Postprzez piotii » 10 lip 2019, o 20:57

topiq napisał(a): Ja jednak potępiam takie praktyki. To ode mnie zależy co chcę wymienić i za ile. A nie takie zgadywanie bez rozbierania.

lepiej bym tego nie napisał, 8-)
piotii
Moderator

Silnik: 1.6 Z16XEP

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG