Opel Astra III


Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Brak hamulcy

Moderator: piotii

Brak hamulcy

Postprzez panbartoszpe » 3 kwi 2018, o 22:29

Witam.
Ostatnio odmawiałem swoje zaciski w aucie. Zdjąłem je, i zabrałem się za czyszczenie i malowanie. Gdy chciałem je zakładać zauważyłem ze zlecial płyn. Z mojej głupoty. Skręciłem wszuystko, przewody podokręcane (nowe podkładki i odpowietrzniki) i zalałem świeżego płynu. Odczekałem 2 godzinki i z kolega zabrałem się za odpowietrzanie. Efekt marny. Sprzęgło wpadało. Dzisiaj ponownie się za to zabraliśmy. Na wyłączonym silniku gdy pompuje pedał robi się twardy. Odczekam 2/3 sekundy i wpada z oporem do podłogi. Gdy napompuje go, trzymając i odpalę silnik pedał wpada i staje się twardy za 3/4 razem. Sprawdziłem czy podczas jazdy są hamulce. Muszę pompować żeby jakoś wychamowac. Jak będę pompował go więcej razy i zachamuje z całej siły nie łapie ABS. Dodam ze wycieków nigdzie nie ma. Wydaje mi się ze ulladnjeat odpowietrzony bo nie ma nigdzie pęcherzyków powietrza. Czyżby zapowiwtrzona pompa ABS? Jeżeli tak to jak ja odpowietrzyć? Obstawiam również pompę hamulcowa, lecz czekam aż ktoś się wypowie. Zestaw naprawczy kosztuje 20zł wiec nie dużo, ale czy będzie sens się w to bawić. Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki! ;) ;)
panbartoszpe
Kierowca
 
Posty: 13
Dołączył(a): 9 lis 2015, o 09:34
Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Re: Brak hamulcy

Postprzez MarTech » 7 kwi 2018, o 16:42

Ewidentnie zapowietrzony układ hamulcowy. Taki przypadek jest do rozwiązania poprzez zastosowanie ciśnieniowego urządzenia do wymiany płynu hamulcowego, jakiego używają w warsztatach. Tak to wygląda:
Obrazek
MarTech
 


Powrót do Zawieszenie, układ kierowniczy, jezdny, hamulcowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: blue18221 i 4 gości

stat4u