Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Z20LEH kopcenie na niebiesko przy dodaniu gazu na luzie

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Z20LEH kopcenie na niebiesko przy dodaniu gazu na luzie

Postprzez kub961 » 20 lis 2016, o 00:31

Hej wszystkim, jestem posiadaczem Astry OPC z 2007r z silnikiem Z20LEH. Mój problem polega na tym iż od pewnego czasu zauważyłem że gdy auto stoi na luzie i dodam mu gazu wylatuje z niego niebieska chmurka a potem jest już ok. Samochód nie ma żadnych strat mocy nawet w najmniejszym stopniu więc turbina chyba nie kuleje. W silniku siedzi olej Castrol 5W30. Co według Was może być tego przyczyną? Możliwe że wymiana oleju na Valvoline Maxlife 10W40 rozwiąże sprawę? Domyślam się tez że mogą być to uszczelniacze zaworowe tylko pytanie czy w tym silniku jest możliwość wymiany ich bez zdejmowania głowicy? Piszcie proszę Wasze sugestie i doświadczenia z tym tematem.
kub961
Nauka jazdy

Silnik: 2.0T Z20LEH

Re: Z20LEH kopcenie na niebiesko przy dodaniu gazu na luzie

Postprzez sparspar » 20 lis 2016, o 14:04

Witam

Turbo do sprawdzenia...(rozkręć dolot)
Możliwa wymiana uszczelniaczy bez zdejmowania.A jaki masz przebieg?
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Re: Z20LEH kopcenie na niebiesko przy dodaniu gazu na luzie

Postprzez kub961 » 20 lis 2016, o 22:34

Przebieg 120tyś udokumentowany tyle że auto stało ok 2 miesięcy ;)
kub961
Nauka jazdy

Silnik: 2.0T Z20LEH

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG