przez espaniol » 13 mar 2013, o 09:05
Witam szanownych forumowiczów. Również jestem posiadaczem ASTRY z tym silnikiem i miałem być może troszkę podobny problem (tzn. nierównomierna praca silnika tak jakby nie wszystkie cylindry pracowały i wyczuwalny spadek mocy) przy czym występował podczas jazdy gdy przekroczyłem np. 4500 obr/min zapalała się wówczas kontrolka "Check engine" oraz od emisji spalin. Nadmienię, że po ponownym uruchomieniu silnika problem jako taki nie występował tzn kontrolki nadal świeciły (nie zawsze) ale silnik do tych ok 4500 obr/min zachowywał się poprawnie. Po podpięciu pod komputer diagnostyczny (u mechanika zajmującego się oplem) wyskoczyły błędu o braku zapłonu na którymś z cylindrów, obejrzał moduł zapłonowy i stwierdził, że to w nim leży przyczyna. Zakupiony został nowy chyba oryginalny prod. DELCO (tak zostałem poinformowany). Po wymianie modułu problem nie ustał, wiec udałem się do ASO OPLA. Sam sprawdzając błędy metodą gaz-hamulec wyskakiwały błędy które po zdekodowaniu wskazywały "wypadanie zapłonu", któregoś z cylindrów (nie pamiętam którego). Panowie w ASO zaproponowali wymianę świec - po zastosowaniu (wymienili oni) problem nadal nie ustawał. Wiec ponownie udałem się do tegoż samego mechanika i on po dłuższej diagnozie stwierdził uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego, wymienił i problemy zniknęły. Może koledze się przyda ta informacja. Życzę powodzenia