Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Auto gaśnie podczas jazdy

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Auto gaśnie podczas jazdy

Postprzez piotruh » 24 paź 2016, o 14:46

Witam. Posiadam Astrę 3, 2005, 1.6 kat, 105km.
Mam z nią problem. Wszystko zaczęło się od zapalania się kontrolki awarii silnika. Jeździłem z tym ostrzeżeniem jakiś czas, kiedy w końcu auto zaczęło gasnąć podczas jazdy. Kiedy już auto zgasło, ponowne odpalenie było niemożliwe. Musiałem chwile poczekać, auto odpalało, mogłem przejechać kilka kilometrów i historia sie powtarza. Co jakiś czas kontrolka gaśnie i auto jeździ kilka dni bez problemu.
Kiedy kontrolka przy odpaleniu świeci to nie ruszam z miejsca bo wiem, że zaraz auto zgaśnie. Kiedy tak się dzieje i auto gaśnie świeci się kontrolka akumulatora czerwona i kontrolka pomarańczowa awarii układu elektroniki pojazdu, dodatkowo co jakieś 10 sekund mruga kontrolka pomarańczowa ABS.
Auto stało już u dwóch niby elektromechaników. Nic nie wiedzą, proponują wymianę sterownika. Obecnie auto czeka na niby dobrego elektromechanika, który mówi, że nie musi to być sterownik.
Auto oddam za tydzień więc postanowiłem napisać o awarii na forum. Może ktoś miał taki problem. Może ktoś miałby jakąś poradę.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników.
piotruh
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Auto gaśnie podczas jazdy

Postprzez umek19 » 24 paź 2016, o 22:41

a jest tam ładowanie akumulatora? akumulator dobry? Może to wina alternatora albo poruszaj kablami przy sterowniku silnika, sprawdź bezpiecznki czy nie sa zaśniedziałe i dobrze włożone, czy klemy dobrze dokręcone.
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez piotruh » 1 gru 2016, o 20:17

Inny(używany) komputer zachowywał się tak samo- auto gasło. Po wymianie świec zostało przejechane 60km, auto nie zgasło przez 4 godziny do zgaszenia kluczykiem.
Mam nadzieje, że to świece i ten problem szybko nie wróci.
piotruh
Nauka jazdy

Postprzez piotruh » 2 gru 2016, o 20:12

Niestety, awaria wróciła bardzo szybko. Tak myślałem, że to nie świece, komputer, cewka ani przepustnica. Auto wraca do mechanika.
piotruh
Nauka jazdy

Postprzez umek19 » 2 gru 2016, o 23:38

masa na silniku sprawdzona ? Prosze podmień akumulator na chwile albo zamień sie z kolegą na dzień lub 2. jakie masz ładowanie na wolnych obrotach pod obciazeniem?
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG