Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Pompa wody z16xer

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Pompa wody z16xer

Postprzez Janusz66 » 20 paź 2016, o 19:44

Witam, zakupiłem nową pompę wody oraz planuję sam wymienić, może głupie pytanie jak przyblokować koło pasowe pompy, by odkręcić śruby trzymające koło, chyba że odkręca się pompę z kołem - słaby dostęp do śrub, jak ktoś to robił niech podzieli się informacją.
Janusz66
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XER

Re: Pompa wody z16xer

Postprzez umek19 » 21 paź 2016, o 00:04

Koło pasowe od pompy odkręcamy kluczem , są tam 3 lub 4 śrubki( u ciebie powinne byc 3 ale to opel....). Bez odkręcenia kola będzie cieżko odkręcić pompe. Śruby możesz poluzować jak bedziesz miał założony pasek, jak poluzujesz śruby to wtedy zdejmiesz pasek , odkręcisz koło a potem pompe.
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Re: Pompa wody z16xer

Postprzez Janusz66 » 21 paź 2016, o 14:41

Właśnie chodzi o te 3 śruby koła pasowego pompy, próbowałem już odkręcać z paskiem oraz bez, na dodatek gniazda śrub pod torx są bardzo płytkie, trzeba będzie jakoś zablokować koło, może spróbuje morsami śruby odkręcić.
Janusz66
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XER

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG