przez ireneusz1977 » 9 lis 2016, o 11:56
witam,
podłączę się pod temat, bo mam podobne objawy w moim samochodzie.
Różnica polega na tym, że u mnie problem z płynnoscią pracy silnika pojawia sie tylko czasami, zwykle w sytuacji kiedy na zewnątrz jest niska temperatura w połączeniu z dużą wilgotnoscia powietrza. Bywa, że przez dwa, trzy tygodnie nic się nie dzieje, ale czasem silnik po uruchomieniu przez kilkaset metrów działa normalnie po czym zaczyna szaleć: szarpie, nie ma mocy, na tablicy miga kontrolka "check". Wystarczy jednak rozgrzać silnik wyłączyć go na chwilę by po uruchomieniu zaczął działać poprawnie.
Samochód odwiedził juz kilku mechaników, obecnie ma zamontowaną już trzecią cewke zapłonową i kolejny komplet świec, niestety w ostatnią niedzielę sytuacja się powtórzyła.
Mechanicy nie bardzo mają pomysły gdzie szukac przyczyn, a ja juz mam dosyc wysluchiwania ich mądrosci i co gorsza płacenia za te filozofie.
Po podłączeniu samochodu do komputera wyświetlają się błedy "wypadanie zapłonu" na wszystkich cylindrach i własciwie nic więcej.
Na moje wyczucie przyczyna powinna być gdzieś po stronie elektryki (problem pojawia się w niskich temperaturach i dużej wilgotnosci powietrza), ale moje wyczucie to tylko wyczucie nie poparte merytoryczną wiedzą.
Mam pytanie czy komus z Was przychodzi do głowy jakis pomysł gdzie szukac przyczyn tej awarii, ewentualnie czy ktoś z okolicy Gliwic mógłby polecić jakiegos fachowca, który poza kasowaniem błędów na komputerze będzie w stanie przeanalizować problem dokładniej.
Z gory wielkie dzięki za wszelkie sugestie
pozdrawiam,
Irek