Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

1,6 XEP (benzyna) Dziwny problem świst i dymienie na siwo

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

1,6 XEP (benzyna) Dziwny problem świst i dymienie na siwo

Postprzez ErniOK » 27 wrz 2016, o 11:25

Cześć

Auto to Opel Astra 1,6 105 koni XEP (benzyna) TwinPort kombi 2004 rok

Opis problemu:

Po zakupie, okazało się że przy dodaniu gazu i zwiększeniu obrotów na 4-5 tyś / min auto kopciło z pod uszczelki kolektora oraz z tyłu wydechu.

Został wymieniony kolektor wydechowy na nowy wraz z sądą lambda oraz uszczelkami.
Przy okazji tego serwisu wymieniono również olej w silniku, na Mobil 1 5w30 (4 litry)
http://www.ceneo.pl/7677545#mh=a4N4jhyf ... E0khFnSew2

a potem za namową mechanika dodano jeszcze 400 ml tego oleju (ponieważ mechaik twierdził że powinno wejść tam 4,5 litra oleju). Potem doczytałęm w książeczce serwisowej że powinno wejść równo 4 litry..

Po wymianie i po odbiorze auta od mechanika wydawało się że wszystko jest OK.
Po przejechaniu około 80 km autko zaczęło poszarpywać przy ruszaniu. I w trasie zapaliła się żółta kontrolka check engine.
Komputer pokazywał błąd 17152.

Po przejechaniu dalszych 60 km auto na wolnych obrotach zaczęło samoczynnie zwiększać i obniżać obroty.
Tzw falowanie obrotów od około 1000 do 1500 obr/ min. Równocześnie z falowaniem obrotów, z silnika wydobywał się przy tym dziwny nie naturalny świst lub pisk. Auto przy tym zaczęło kopcić na siwo z wydechu i czuć było zapach palonego oleju
Komputer pokazywał błąd 17152 (ZBYT UBOGA MIESZANKA NA KTÓRYMŚ Z CYLINDRÓW).

Sprawdziłem poziom oleju, który pokazywał jedną kreskę, więc dolałem kolejne 600 ml by osiągnąć środkowy poziom.
I tak zawiozłem auto do mechanika.

Mechanik stwierdził, że silnik łapie lewe powietrze (że wessało uszczelkę pokrywy). Wymienił uszczelkę z pod pokrywy (bo tu widział przyczynę).
I Twierdził że problem jest rozwiązany. Dziś pojechałem odebrać auto, wracam nim do domu , ledwo przejechałem może z 6 km a tu takie same objawy.

Falują obroty, silnik gwiżdże piszczy, a z wydechu leci siwy dym przy dodaniu gazu, no i czuć zapach palonego oleju. Mam nagrany filmik który wrzucę wieczorem, po pracy.

Czy mogli byście pomóc mi zdiagnozować ten problem, co to może być ?
Może ktoś z Was miał podobnie
ErniOK
Kierowca

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: 1,6 XEP (benzyna) Dziwny problem świst i dymienie na siw

Postprzez ErniOK » 27 wrz 2016, o 11:45

Cześć

właśnie dzwonił do mnie mechanik u którego zostawiłem auto.
Mówi że rozebrał pokrywę zaworów i okazało się że w pokrywie jest taki zaworek
i uszkodziła się w tym zaworku membrana.

Poleca mi oddanie wysłanie tej pokrywy do regeneracji do tej firmy
http://www.pokrywy-zaworów.pl/

Pytanie od czego tam membrana mogła się zepsuć, czy ta membrana mogła uszkodzić się w skutek tego że zamiast równo 4 litry oleju, wlał 4,400ml ?
ErniOK
Kierowca

Postprzez ErniOK » 17 paź 2016, o 09:15

Ale teraz pojawiają mi się kolejne błędy:
17152
15505a
15505d
160638

W aucie przed pojawieniem się błędów był wymieniany kolektor wydechowy, oraz pierwsza sonda lambda,
Ktoś miał podobny zestaw błędów macie jakiś pomysł co to może być ?
ErniOK
Kierowca

Postprzez jacek40 » 18 paź 2016, o 22:41

Kolego u mnie poziom oleju był ok i tez poleciała mi membrana w pokrywie zaworów,pokrywę zaworów miałem na początku regenerować w tej firmie,ale jednak zdecydowałem się na zakup nowej w serwisie opla,cos mnie wyniosło około 1tys zł z montażem.W pokrywie tej znajduje się zawór membranowy odpowietrzenia skrzyni korbowej który z czasem ulega uszkodzeniu.
jacek40
Kierowca

Postprzez ErniOK » 19 paź 2016, o 09:43

Pokrywa zaworów po regeneracji jest ok, ale mam problem z błędem 17152
Ktoś wie co to może być ?
ErniOK
Kierowca

Postprzez sparspar » 19 paź 2016, o 11:28

Witam
A co dzieje się z kontrolką "check engine"?
Pozdr.
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez ErniOK » 20 paź 2016, o 01:20

sparspar napisał(a):Witam
A co dzieje się z kontrolką "check engine"?
Pozdr.

Kontrolka "check engine" się świeci i pokazuje się ten zestaw błędów który pokazałem wyżej..
17152
15505a
15505d
160638

Mechanik podłączył komputer i okazało się że na wolnych obrotach sonda przy kolektorze jak gdyby usypiała się (przestawała działać), po do daniu gazu znów się budziła, ale czasami w niepełnym zakresie.
Sonda jest nowa i wygląda dokładnie tak
http://allegro.pl/sonda-lambda-delphi-5 ... 42590.html
ErniOK
Kierowca

Postprzez sparspar » 21 paź 2016, o 20:08

Witam
Nie podoba mi się ta sonda. Jak już to ta z aukcji powinna być wkrecona w rure wydechowa. Upewnij się bo ja nie mam teraz wglądu w numery ....
Pozdrawiam
Zakładając swój wątek sprecyzujcie problem bo nikt nie czyta w myślach i nie wie jakie błędy Wam wyskakują.A potem starajcie się ukończyć każdy rozpoczęty wątek.
sparspar
Moderator

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez Ussemo » 24 paź 2016, o 21:23

Jakie masz obroty na wolnych? Mamy taki sam problem ja już po wymianie pokrywy i zaślepieniu EGR. Nieraz mi obroty mega spadają przy dojeździe do świateł i podczas jazdy na wolnych obrotach kangurzy ;/
Ussemo
Kierowca

Postprzez ErniOK » 3 lis 2016, o 01:46

obroty na wolnych mam poniże 1000/ minutę

Sondę lambda kupiłem na tej akucji
http://allegro.pl/sonda-lambda-opel-ast ... 99314.html
I tam jest napisane że to jest sonda przed katalizator,więc wydaje się być dobra. Ma nawet takie same oznaczenia jak orginalna DELPHI ES 10789

Niedawno wymienilem w aucie olej na 5W30 Mobil, i okazuje się że auto go przepala. Po wymianie miałem połowę bagnecika (tak zalecił mechanik), po przejechaniu 400 km zaswieciła mi się żółta ostrzegawcza kontrolka o zbyt niskim poziomie oleju.Po sprawdzeniu kilkukrotnym na bagneciku było sucho.

Więc dolałem oleju. Po dolaniu na oko około 0,5 do 1 litra oleju. Bagnecik wskazywał górny poziom (wszystkie kreski).
Po przejechaniu około 200 km głównie po mieście, na bagneciuku ubyło 2'e kreski od góry (były suche).

Auto nie kopici jakoś inensywnie, tylko jak mu się gwałtownie doda gazu to puści lekką mgiełkę, jak włącze nawiew na 4(najmocniejszy) i przyspieszam autem to czuje w aucie zapach spalin (niewiem czy to normalne ?)..

Co może być przyczyną palenia oleju i czy błąd dotyczący skłądu mieszanki ECN 017152 może być związany ze spalaniem oleju ?
Słyszałęm że w silnikach 16XEP lubią zapiekać się pierścienie tłokowe, czy to może być przyczyną ?

Może ktoś miał podobny problem ?
ErniOK
Kierowca

Następna strona

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG