Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Nierówna praca i błędy z elektroniką

Porady, problemy, opinie związanie z silnikami i ogólnie napędem benzynowym i LPG.

Moderator: piotii

Nierówna praca i błędy z elektroniką

Postprzez Danio2020 » 26 wrz 2016, o 19:53

Witam,
Widziałem na forum podobne wątki ale mój problem jest bardziej złożony więc postanowiłem napisać nowy. Jadąc z Holandii do Polski gdzieś pod Krakowem zaczoł palić mi się check od spalin i auto zaczeło chodzić na trzech cylindrach. W późniejszym czasie zobaczyłem że nie działają mi przyciski od szyb co za tym idzie od lusterek, tempomat i co jakiś czas klakson (raz działa raz nie). W domu metoda gaz- hamulec zobaczyłem błąd 030200 z czego wynika wypadanie zaplonu na drugim cylindrze. Dziś po wymianie świec i podpięciu pod komputer nie wykrywa mi żadnych błędów silnika ale check nadal świeci na gazie jak i na benzynie. Mechanik twierdzi że tco nie cewka tylko coś z elektryka. Jakieś błędy wyskoczyły dotyczące modułu kierownicy ale sam nie wiem czy miałoby to związek z checkiem który cały czas świeci albo miga. Jakie są Wasze opinie? EGR może jednak cewka?
Pozdrawiam
Danio2020
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Re: Nierówna praca i błędy z elektroniką

Postprzez umek19 » 27 wrz 2016, o 01:16

To zależy co chcesz naprawić czy szyby i klakson czy wypadanie zapłonu, po wymianie świec jest dobrze? silnik pracuje równo? Bo jeśli tak to trzeba skasować błędy bo jeśli czek sie pali to coś jest źle albo to od starego błędu. Brak szyb i klaksonu to może byc wina cim (moduł kierownicy).
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Postprzez drahe » 27 wrz 2016, o 07:32

Danio2020 napisał(a):Witam,
W późniejszym czasie zobaczyłem że nie działają mi przyciski od szyb co za tym idzie od lusterek, tempomat i co jakiś czas klakson (raz działa raz nie).

Problemy z klaksonem to standard w rocznikach 2004-2006 i raczej tą usterkę miałeś już wcześniej.Poszukaj moich postów o CIM a wszystkiego się dowiesz.
Lusterka i szyby nie mają nic wspólnego z CIMem.Sprawdź czy podświetla się panel od sterowania szybami.

Danio2020 napisał(a):W domu metoda gaz- hamulec zobaczyłem błąd 030200 z czego wynika wypadanie zaplonu na drugim cylindrze. Dziś po wymianie świec i podpięciu pod komputer nie wykrywa mi żadnych błędów silnika ale check nadal świeci na gazie jak i na benzynie. Mechanik twierdzi że tco nie cewka tylko coś z elektryka. Jakieś błędy wyskoczyły dotyczące modułu kierownicy ale sam nie wiem czy miałoby to związek z checkiem który cały czas świeci albo miga. Jakie są Wasze opinie? EGR może jednak cewka?
Pozdrawiam

Jak check świeci to nie ma opcji błędy muszą być.Metoda gaz-hamulec nie pokazuje wszystkich błędów.
Do jakiego urządzenia diagnostycznego podpinał się mechanik?
drahe
Weteran

Silnik: 1.8 Z18XE

Postprzez Danio2020 » 28 wrz 2016, o 07:47

Po wymianie cewki check na desce rozdzielczej juz nie świeci, pali się jednak od czasu do czasu na gazie ;/ ale silnik na benzynie jak i na LPG pracuje normalnie. Tempomat i klakson działają jak na razie, być może przebicie robiła cewka tak powiedział mechanik ;) Problem pozostał jedynie z szybami i lusterkami które działały przez pewien czas po założeniu nowej cewki, a teraz znowu nie ;/ Myślałem że CIM odpowiada również na lusterka i szyby. Prawdopodobnie problem jest z wiązka od drzwi, raz jest faza a raz nie ;/
Danio2020
Nauka jazdy

Silnik: 1.6 Z16XEP

Powrót do Napęd, silniki benzynowe i LPG