przez 艁ukaszL » 6 maja 2012, o 15:26
Cze艣膰,
nie wiem czy ju偶 kupi艂e艣, ale i tak sie podziele kilkoma refleksjami. Od 22.04. mam Astr臋 III Caravan, wcze艣niej mia艂em Golfa III, wi臋c jestem te偶 raczkuj膮cy w tej dziedzinie.
Co do wyboru silnik贸w to nie kierowa艂bym si臋 na Twoim miejscu tylko tym, 偶e wi臋cej jest diesli na rynku. Jest ich du偶o, bo generalnie s膮 bardziej chodliwym towarem. Musisz w pierwszej kolejno艣ci oceni膰 jak du偶o b臋dziesz je藕dzi艂 autem. Je艣li ok. 20tys. lub wi臋cej rocznie to sk艂ania艂bym si臋 do diesla, je艣li 10-15 tys. to benzyna. Ja zrobi臋 max. 10tys. rocznie, wi臋c zdecydowa艂em si臋 na benzyn臋.
Je艣li chodzi o silnik diesla to jest on dro偶szy je艣li chodzi o ewentualne usterki. Mam na my艣li ko艂o dwumasowe, wtryski i je艣li trafisz na takie to tzw. filtr DPF. Te wszystkie rzeczy s膮 dosy膰 kosztowne w naprawie. Diesli masz niby duzo do wyboru, ale maj膮 cz臋艣ciej ogromne przebiegi, bo s膮 to cz臋sto auta poflotowe, poleasingowe, kt贸re je藕dzi艂y co najmniej 30tys. rocznie. Oczywi艣cie s膮 odst臋pstwa od tego. Wa偶ne jest te偶 to czy je藕dzisz bardziej w dlugie trasy czy np. kr贸tkie odcinki. Je艣li d艂ugie to raczej diesel, je艣li kr贸tkie to raczej benzyna, bo je艣艂i chodzi o spalanie to a偶 tak du偶ej r贸偶nicy w mie艣cie nie ma, natomiast na d艂u偶szych trasach ju偶 to w portfelu odczujesz. W przypadku silnik贸w benzynowych jest ich du偶o mniej, ale warto poczeka膰. Tutaj 艂atwiej o auto z mniejszym przebiegiem. Szukaj auta, kt贸re by艂o regularnie serwisowane i jest to potwierdzone ksi膮偶k膮 serwisow膮.
Mam nadziej臋, 偶e cho膰 troch臋 pomog艂em, temat jest do艣膰 z艂o偶ony, nie zag艂ebia艂em si臋 w szczeg贸艂y.
Pozdrawiam!
艁ukasz