Opel Astra III

Przebieg licznik gości
Astra | porady | usterki | akcje serwisowe | forum | giełda | powiadomienia | kontakt | szukaj | o stronie

Pomarańczowa kontrolka auta z kluczykiem na zapłonie

Moderatorzy: piotii, miranda

Pomarańczowa kontrolka auta z kluczykiem na zapłonie

Postprzez Damian_PL » 10 sty 2016, o 19:26

Witam

Podczas uruchamiania samochodu zauważyłem że pomarańczowa kontrolka auta z kluczykiem nie znika po paru sekundach( gdy odpalę auto znika natychmiast).
Wyczytałem że może to oznaczać wodę w filtrze paliwa ale nie wyświetlało mi się INSP4 mimo to wymieniłem filtr lecz i to nic nie dało. Pojechałem do mechanika na komputer i on też nic nie wykazał, gdzie mogę szukać problemu proszę o pomoc :( Dodam tylko że przy niskich temperaturach gdy jadę samochodem auto szarpie jak by nie dostawało paliwa / powietrza / lub dusiło się spalinami :(
Damian_PL
Klubowicz

Silnik: 1.9 CDTI Z19DTH

Re: Pomarańczowa kontrolka auta z kluczykiem na zapłonie

Postprzez radziok » 10 sty 2016, o 22:14

sprzawdz błędy metodą gaz hamulec, może cos ci pokaże, ale jak już byłeś na komputerze to raczej mało prawdopodobne, jednak warto sprawdzić i pisz od razu czy cos pokazało.
radziok
Kierowca

Silnik: 1.8 Z18XER

Postprzez Damian_PL » 11 sty 2016, o 08:23

Błędów niestety nie mam ;/ i nie mam pojęcia czemu tak się dzieje ;/ czy jest jeszcze jakieś miejsce gdzie mogła zgromadzić się woda i blokować przepływ paliwa ?
Damian_PL
Klubowicz

Postprzez Damian_PL » 12 sty 2016, o 18:17

Witam
Dziś postanowiłem spuścić paliwo myśląc że może zatankowałem gdzieś jakieś felerne. Gdy dostałem się do wieka zbiornika pod tylnym siedzeniem, i wyciągnąłem pompkę moim oczom ukazały się OPIŁKI ALUMINIUM LUB INNEGO METALU!!!!!! Zdębiałem gdy to zauważyłem, lecz oglądając pompkę zauważyłem że ma ona sitko na którym wszystkie te opiłki się zatrzymały (oczywiście te większe). Po spuszczeniu poprzedniego paliwa wlałem Verwy ON z nowo postawionego oryginalnego ORLENA.
Niestety i to nie pomogło przejechałem autem 20 km i zachowuje się tak jak przedtem szarpie podczas jazdy zapala się tryb awaryjny. Niestety muszę się poddać i oddać auto do mechanika mam nadzieję że jego diagnoza nie będzie aż tak bolesna.
Pozdrawiam
Damian_PL
Klubowicz

Postprzez peemde » 12 sty 2016, o 22:03

Kolego to co opisujesz wygląda mi na zapchany czujnik EGR. Dokładnie takie same objawy miało moje auto, gdy był zapchany czujnik EGR. Po wyczyszczeniu czujnika autko śmiga, aż miło.
Oczywiście to tylko sugestia z mojej strony i trochę wróżenie z fusów. To że u mnie podobne objawy okazały się zapchanym czujnikiem EGR nie znaczy, że u Ciebie będzie dokładnie tak samo.
Mam jednak nadzieję, że swoją podpowiedzią Ci pomogłem choć w minimalnym stopniu zawężając możliwe przyczyny.
Pozdrawiam.
peemde
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez Damian_PL » 13 sty 2016, o 08:25

Dzięki peemde za podpowiedź powiem dziś mechanikowi żeby tam też zajrzał gdy tylko coś się dowiem napisze.
Damian_PL
Klubowicz

Postprzez Damian_PL » 20 sty 2016, o 17:18

Auto dziś odebrane od mechanika. Problem tkwił w zaworze EGR i wszystkim co jest z nim powiązane doloty, zawór, czujnik itp. Mechanik przeczyścił całość poskładał do kupy i auto śmiga aż miło całkowity koszt naprawy 120 zł. Kontrolka autka z kluczykiem znika po 4 sekundach na zapłonie(i nie zapala się podczas jazdy) obroty również przestały falować. Dziękuje Kolego peemde nakierowałeś mnie w czym może być problem WIELKIE DZIĘKI :)
Damian_PL
Klubowicz

Postprzez peemde » 20 sty 2016, o 17:48

Cieszę się, że mogłem pomóc :-) Jak komuś trzeba jeszcze powróżyć co w jego samochodzie jest nie tak to zapraszam do kontaktu :D
peemde
Nauka jazdy

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTJ

Postprzez Damian_PL » 11 maja 2016, o 07:46

Witam
Ponawiam wątek. Minęły 4 miesiące od ostatniego czyszczenia EGR , podczas jazdy dawało się wyczuwać delikatne szarpanie, postanowiłem dmuchać na zimne i udałem się do zaufanego mechanika żeby przeczyścił EGR. Dodam tylko że poprzednio EGR czyściłem w innym miejscu ze względu wyjazdu mojego mechanika. Po dwóch godzinach dostałem telefon i takie oto zdjęcia od mojego mechanika :
mms_img-9896738300.jpg
mms_img-9896738300.jpg (94.26 KiB) Przeglądane 16347 razy

mms_img13533970800.jpg
mms_img13533970800.jpg (54.55 KiB) Przeglądane 16347 razy

uszczelka zasłaniała 1/3 wlotu powietrza. Po prostu robiła to jakaś niedojda a ja głupi nawet nie zwróciłem uwagi że auto jeździ jakoś inaczej.
Mniejsza z tym odebrałem auto wszystko ładnie pięknie minął dzień wyjazd 80 km i auto zaczęło gwałtownie szarpać plus kontrolka checku zapalała się i gasła. Ręce mi opadły w dodatku auto zgasło jeden raz podczas powrotu do domu. dojechałem do domu z czytałem błąd ENC02680F. Jest to błąd trzeciego wtryskiwacza bądź też cylindra trzeciego. Z czystej ciekawości podniosłem maskę, patrze na ten trzeci wtrysk a tam kostka od jego zasilania nie ma zatrzasku i lata sobie luźno :o , raz dając prąd na wtryskiwacz a raz nie. skręciłem to na krótko żeby trzymało. Teraz moje pytanie potrzebuje wymienić tą kostkę czy ktoś kiedyś robił podobną rzecz ?????????????????????????????? dodam że usunąłem błąd Op-comem po całej operacji naprawy kostki i puki co jest okey.
Damian_PL
Klubowicz

Postprzez umek19 » 14 maja 2016, o 01:04

kup sobie wiazke albo zostaw jak jest
Załączniki
wiazka.jpg
wiazka.jpg (98.62 KiB) Przeglądane 16284 razy
Białystok. Czasem jest tak, że to, co się liczy, nie da się policzyć, a to, co daje się policzyć – nie liczy się.
umek19
Weteran

Silnik: 1.7 CDTI Z17DTH

Następna strona

Powrót do Karoseria, wnętrze, elektryka nadwozia